Fotograf: Wikimedia Commons

Lagarde: USA kan förlora roll som global ledare

Christine Lagarde uppmanar till ett slut på handelskriget mellan USA och Kina.

USA riskerar att förlora sin roll som global ledare och konsekvenserna av handelskriget med Kina kan bli förskräckliga.

Det sade Christine Lagarde, som just lämnat sin post som chef för Internationella valutafonden, för att tillträda som ECB-chef, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till en intervju i TV-programmet "60 Minutes" som sändes på söndagskvällen.

"Jag växte upp som en världsmedborgare. Risken jag ser nu är att USA riskerar att förlora sitt ledarskap. Och det skulle vara en fruktansvärd utveckling", sade hon.

Lagarde varnade USA:s president Donald Trump för att försöka få Federal Reserve att sänka styrräntorna eftersom det skulle leda på inflationen.

"När arbetslösheten ligger på 3,7 procent då vill du inte accelerera det för mycket genom att sänka styrräntorna. Eftersom risken du tar är att då börjar priserna stiga. Du måste vara mycket försiktig. Du vet, det är som att navigera ett flygplan", sade Lagarde.

Hon sade att hon skulle säga till Trump att marknadsstabiliteten inte ska vara avhängig av en "tweet här eller en tweet där".

"Det kräver övervägning, tanker, lugna och avvägda och rationella beslut", sade inkommande ECB-chefen.

Lagarde uppmanade också beslutsfattarna att avluta handelskriget mellan USA och Kina, som hon sade allvarligt påverkar den globala ekonomin.

"Om du skalar bort nästan en procentenhet från tillväxten betyder det färre investeringar, mer arbetslöshet, minskad tillväxt", sade hon.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST