Fotograf: Wikipedia

Jack Ma förberedde Alibaba för sin pension – under 10 år

När Alibaba firade sitt 10-årsjubileum år 2009, började hans arvsföljd planeras.

Jack Ma är Kinas rikaste person med en förmögenhet på 38,4 miljarder dollar, skriver Forbes.

Miljardärens beslut att gå i pension förra månaden, var inget han tog lätt på.

I september 2018, gick den 55-åriga Jack Ma ut med att han skulle gå kliva av sin post som styrelseordförande under en period på 12 månader och avsluta sina 20 år som ledare av teknikjätten.

Redan år 2004 vakande Jack Ma med tankar på att dra sig tillbaka. Detta efter att en riskkapitalist uttryckt att han inte var ”lämpad som vd”, skriver CNBC.

Då Alibaba firade sitt 10-årsjubileum år 2009, började hans arvsföljd planeras.

”Den dagen bestämde jag mig för att mitt 20-årsjubileum, den 10 september 2019, ska bli den dagen jag lämnar”, sade han i en intervju.

För att kunna förverkliga sin vision om att företaget skulle överleva 102 år insåg Jack Ma att han behövde utveckla ett system för ledarskap. Ett system som värdesätter nya tanke- och arbetssätt.

”Du bör aldrig ha en kopia av Jack Ma. En Jack Ma är för mycket för företaget”, säger Jack Ma och motiverar sitt nya ledarskapssystem.

Systemet inkluderande studerandet av USA:s självständighetsförklaring, det brittiska parlamentets system och romersk politik för att nå en sann meritokrati.

”Det är kulturen, det är människorna, det är systemet som håller företaget vid liv i 102 år. Inte en enskild person ”, säger Jack Ma i intervjun.

Idag är Alibaba det största företaget i Asien, de har vuxit till 100 000 anställda och har ett marknadsvärde på 460 miljarder dollar. Alibaba benämns ofta som "Kinas Amazon".
När Jack Ma meddelade sin pension år 2018 angavs det att han vill tillbringa mer tid åt välgörenhet och utbildning.

Nu fullföljer han planerna. Jack Ma anser att utbildningssystemet behöver genomgå en förändring inom 20-30 år. ”En smart maskin kommer alltid vara skarpare än dig; men en maskin kan aldrig vara visare” och menar att det gäller att lära barn att vara ”mänskliga” i en era av artificiell intelligens, skriver Business Insider

Läs även: Jack Ma står på sig om ökänd 72-timmars arbetsvecka på Alibaba: ”Om du älskar ditt teknikjobb gör du det för din egen skull


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST