ANNONS

Nu visar Autoexperten vägen i hållbarhetsfrågan

Med hjälp av den nya standarden Godkänd Bilverkstad vill branschen säkerställa verkstädernas efterlevnad av lagar och krav. Initiativet är välkommet, men det behövs göras mer än bara se över ”här och nu” säger Autoexperten – som vill leda vägen i hållbarhetsfrågan.

Verkstadsbranschen har länge varit föremål för förutfattade meningar och skepsis, där själva sinnebilden har bestått av smutsiga arbetsmiljöer och i många fall svårbegripliga kostnader. 

”Vi behöver bli bättre på att visa upp hur vi egentligen arbetar, att en stor del av jobbet görs utanför verkstadsgolvet. Men att frågan om hållbarhet tas på större allvar inom branschen är också viktigt”, säger Malin Möller, chef för Hållbar Verksamhetsutveckling på KGK och Autoexperten.  

Fossilfria bilars utveckling går fort framåt och innebär att kraven på verkstädernas kunskap ökar i samma takt. Hållbarhet i verkstadsbranschen handlar inte längre bara om kemikaliehantering och säkerhetsrisker, de som arbetar i verkstäderna måste också vara experter på el och datorer, menar Malin. 

Autoexperten

Autoexperten är en rikstäckande verkstadskedja och del av KGK-koncernen. Idag är drygt 430 verkstäder och 60 butiker anslutna. Här står kundens trygghet i fokus – därför reparerar och servar de alltid enligt tillverkarnas egna instruktioner och med delar av högsta kvalitet.

Läs mer på: www.autoexperten.se

Fokus på framtiden

Att säkra upp verkstäderna enligt Godkänd Bilverkstad är bara en liten del av det hållbarhetsarbete Autoexperten bedriver. Man vill även vara ett ansikte utåt med att man tar ett större ansvar i frågan, med förhoppning om att fler följer efter.

”Vi har tydliga visioner med vårt strategiska hållbarhetsarbete”, menar Hanna Bühlmann, Hållbarhets- och Konceptutvecklare på Autoexperten, och fortsätter:

”Man måste vara de som vågar ställa sig upp och säga att nuvarande arbete inte räcker. För att branschen ska överleva måste alla göra det.”

Just nu säkrar man verksamheten och implementerar ett systematiskt hållbarhetsarbete för att förhålla sig till dagens krav, och man arbetar även proaktivt för att vara redo och utbildad innan nya krav kommer.

”Man ska alltid leva upp till de krav och förväntningar man har på sig, men vi vill göra mer än så. Den dagen de höjs vill vi redan vara på god väg”, avslutar Hanna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST