Fotograf: Pressbild

Softbank kan ta kontroll över krisande Wework

Grundaren Adam Neumann kan hamna vid sidolinjen.

Japanska jättekonglomeratet Softbank förbereder ett finansieringspaket åt det finansiellt pressade co-workingföretaget WeWork. Det skulle också innebära att grundaren Adam Neumann hamnar vid sidlinjen. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Wework är finansiellt pressat sedan bolagets planerade börsnotering hamnade i diket.

Företagets kreditvärdighet har också ifrågasatts. Neumanns röststarka aktier skrämde bort många investerare i samband med noteringen kombinerat med en oro för lönsamheten.

Allt slutade med att han själv lämnade vd-posten och att noteringen ställdes in. Nu jagar företaget istället finansiering, ett uppdrag som gått till JP Morgan.

JP Morgan skall också arbeta på en skuldbaserad lösning.

Softbank, som redan äger en tredjedel av Wework, skall samtidigt enligt källorna arbeta på en plan som innebär att företaget går in med åtskilliga miljarder dollar i bolaget.

Finansieringen skall inkludera både nya aktier samt skulder. Blir en affär verklighet kommer i så fall Neumanns röstkontroll flyttas från honom till Softbank.

Softbank tänker i så fall även engagera sig ytterligare i att vända bolagets utveckling.

Wall Street Journal betonar också att det råder en stor osäkerhet och att det är oklart om det blir någon överenskommelse överhuvudtaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST