Fotograf: Uniti

Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

De kompakta helt eldrivna svenska bilarna Uniti har nu fått en prislapp.

Elbilspionjären Uniti från Lund öppnar idag upp för beställningar av Uniti One från 168.000 kronor i Sverige efter miljöbonus.

De kompakta helt eldrivna debutbilarna har plats för tre personer och en räckvidd på upp till 300 km per laddning.

LÄS MER: Elbilar från Skåne, smarta tvättlösningar och delbara solceller – här är vinnarna i Sveriges största energipris i näringslivet

Priset med ett uppgraderat batteri med den längre räckvidden ligger på 199.000 kronor och uppåt efter miljöbonus.

”Detta är bara början på vår resa mot en mer miljövänlig framtid. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har uppnått genom att ta denna innovativa bil till marknaden på så kort tid", säger vd Lewis Horne i en kommentar.

"Men det räcker inte bara att utmana det vi känner till idag. Vårt mål för Uniti One är att den ska bli en katalysator för positiv förändring i vår bransch och jag är mycket glad över hur denna vision har skapat ett så stort intresse hos människor över hela världen.”

Uniti One har designats i Sverige och utvecklats i Storbritannien för att bli den perfekta bilen i stadsmiljöer. Interaktionen är smartphone-liknande. Batterierna laddas upp från 20 procent till 80 procent på 17 minuter med en 50 kW CCS laddare.

Till en början erbjuds Uniti One kunder i norra Europa med de första leveranserna i Sverige och Storbritannien i mitten av 2020. Ytterligare marknader ska läggas till gradvis.

LÄS MER: Altered, Einride och Epishine – här är Sveriges vassaste bolag just nu inom energiinnovation

Eftersom batterierna placerats under golvet är interiören anpassningsbar. Passagerarna sitter en plus två i tandem. Med tre passagerare har bilen minst 155 liters bagageutrymme och plats för längre paket på var sida om förarsätet.

Med baksätet nedfält blir bilen ensitsig med ett lastutrymme på 760 liter. När den stängs av blir taket mörkare, vilket förhindrar att den värms upp och minskar mängden energi, som krävs för att kyla kupén igen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST