Fotograf: Lise Åserud

Ikea åker på skattesmäll – miljontals euro

EU-kommissionen står i färd med att färdigställa utredningen i ärendet kring Ikea och ägarbolaget Inter Ikea.

Ikea kommer att få betala miljontals euro i kvarskatt till nederländska staten mot slutet av året som en konsekvens av EU-kommissionens granskning av multinationella bolags skatteupplägg, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Utredarna har fokuserat på Inter Ikea Systems, dotterbolaget i koncernen som sköter Ikeas globala franchise-intäkter. Granskningen av fallet har pågått i två år och initierades efter att politiker i Europaparlamentet hävdat att Ikea kommit undan 1 miljard euro i skatt under sex års tid mellan 2006 och 2011.

EU:s konkurrensmyndighet menar att två olika beslut hos nederländska myndigheter hämmat konkurrensen genom att ge Ikea fördelar. Ett första beslut fick Inter Ikea att undvika skatt i Nederländerna genom att föra över intäkter till ett bolag som varit registrerat i Luxemburg och som nolltaxerats de aktuella åren. Efter 2011 ska Inter Ikea ha använt Liechtenstein på ett liknande sätt, menar EU-utredarna.

EU-domstolen upphävde nyligen ett beslut i ett liknande ärende där kommissionen krävt att Starbucks betalar tillbaka 30 miljoner euro i otillåtet statsstöd till Nederländerna.

”Kommissionen har inte visat att det finns en ekonomisk fördel”, skrev domstolen i samband med beskedet.

Samtidigt godkände EU-domstolen kommissionens beslut rörande Fiat Chrysler, vars skattefördelar i Luxemburg var att betrakta som otillåtna.

Kommissionen har undersökt flera EU-länders förhandsbesked för olika stora företag ända sedan 2013.

Bland företag som kommissionen har fattat liknande skattebeslut mot finns Apple, Amazon och Engie (tidigare GDF Suez).

Läs även: Så ska Ikea bli både smartare och sundare


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.