Fotograf: Lise Åserud

Ikea åker på skattesmäll – miljontals euro

EU-kommissionen står i färd med att färdigställa utredningen i ärendet kring Ikea och ägarbolaget Inter Ikea.

Ikea kommer att få betala miljontals euro i kvarskatt till nederländska staten mot slutet av året som en konsekvens av EU-kommissionens granskning av multinationella bolags skatteupplägg, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Utredarna har fokuserat på Inter Ikea Systems, dotterbolaget i koncernen som sköter Ikeas globala franchise-intäkter. Granskningen av fallet har pågått i två år och initierades efter att politiker i Europaparlamentet hävdat att Ikea kommit undan 1 miljard euro i skatt under sex års tid mellan 2006 och 2011.

EU:s konkurrensmyndighet menar att två olika beslut hos nederländska myndigheter hämmat konkurrensen genom att ge Ikea fördelar. Ett första beslut fick Inter Ikea att undvika skatt i Nederländerna genom att föra över intäkter till ett bolag som varit registrerat i Luxemburg och som nolltaxerats de aktuella åren. Efter 2011 ska Inter Ikea ha använt Liechtenstein på ett liknande sätt, menar EU-utredarna.

EU-domstolen upphävde nyligen ett beslut i ett liknande ärende där kommissionen krävt att Starbucks betalar tillbaka 30 miljoner euro i otillåtet statsstöd till Nederländerna.

”Kommissionen har inte visat att det finns en ekonomisk fördel”, skrev domstolen i samband med beskedet.

Samtidigt godkände EU-domstolen kommissionens beslut rörande Fiat Chrysler, vars skattefördelar i Luxemburg var att betrakta som otillåtna.

Kommissionen har undersökt flera EU-länders förhandsbesked för olika stora företag ända sedan 2013.

Bland företag som kommissionen har fattat liknande skattebeslut mot finns Apple, Amazon och Engie (tidigare GDF Suez).

Läs även: Så ska Ikea bli både smartare och sundare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST