Fotograf: Mostphotos

Stockholmsbörsen: H&M fortsätter klättra

H&M byggde vidare på förra veckans uppgång i spåren av kvartalsrapporten efter höjda analytikerrekommendationer.

Stockholmsbörsen steg mer än sina europeiska kollegor på måndagen och återtog därmed något av föregående veckas nedgång på drygt 3 procent.

Vid 11.50-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent vid nivån 1.605. Aktier för 4,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De europeiska börserna uppvisade inte samma lyft och i Frankfurt var DAX-indexet omkring oförändrat medan CAC40 i Paris var ner 0,2 procent.

På OMXS30 noterades majoriteten av bolagen på plus där H&M avancerade 3,6 procent. DZ Bank har höjt rekommendationen för H&M:s aktie till behåll, och har, i likhet med RBC Capital Markets, skruvat upp riktkursen. Börsveckan har samtidigt utfärdat köprekommendation för modebolaget. Tidningen rekommenderar även köp i Swedish Match, som steg 1,6 procent.

Även telekombolaget Ericsson har fått höjd rekommendation till behåll av SEB Equities som menar att risken för negativa triggers är begränsade i aktien under det andra halvåret. Aktien lyfte 3 procent.

Autoliv, Hexagon och Assa Abloy deltog inte i måndagens uppåtrekyl bland storbolagen och placerade sig i botten av index med nedgångar på mellan 0,6 och 1,2 procent.

Flygbolaget SAS rapporterade på förmiddagen vid 11-tiden ett ökat antal passagerare och en uppgång i enhetsintäkter för september månad. Vid tiden före nyheten var aktien upp en knapp procent men steg sedan och var vid lunchtid upp 3,9 procent.

Storytel har för första gången nått ett genomsnitt av en miljon betalande kunder, vilka generade intäkter på 399 miljoner kronor i tredje kvartalet. Det var något över ljudboksbolagets egna prognos och aktien belönades med en uppgång på 5,4 procent.

Dagens Industri skriver att familjen Lundin kan vara redo att sälja sitt framgångsrika oljebolag Lundin Petroleum. Enligt uppgifter är ett bud på minst 400 kronor per aktie nödvändigt för att en affär ska kunna bli aktuell. Aktien steg 4 procent till 291:10 kronor.

Industrivärden har fått sänkt rekommendation från Nordea Markets till behåll. Nordea sänker även sin bedömning om rimligt värde, fair value, från 237 till 215 kronor per aktie. C-aktien sjönk 1,2 procent till 198:50 kronor.

Sobi steg 4 procent efter en köprekommendation från Dagens Industri. Med tanke på nuvarande konjunkturoro borde ett defensivt läkemedelsbolag som Sobi vara populärt, men aktien har fallit brant under 2019 och börsen har blivit för skeptisk, anser tidningen.

RNB tappade 10,8 procent. Sedan vinstvarningen i förra veckan, när aktien föll drygt 45 procent, har klädbolaget backat sex dagar i rad och rasat över 65 procent.

Bublar, listat på Nordic MTF, avancerade nära 11 procent efter att dotterbolaget Vobling fått en order från Saab på att utveckla utbildnings- och träningsprogram.

Investmentbolaget Front Office har sålt aktier och teckningsoptioner i portföljbolaget Quickbit, verksamma inom kryptovalutaområdet, för cirka 11,1 miljoner kronor. Avyttringen skedde över marknaden med syfte att möjliggöra finansiering för nya kommande investeringar, heter det. Quickbit-aktien backade 6 procent.

First North-listade H&D Wireless har ingått ett tolvmånaders avtal med Scania för IoT-tjänster, med ett initialt litet ordervärde. H&D Wireless lyfte 3,4 procent.

Medicinteknikbolaget Calmark föll 8,2 procent efter att ha meddelat en företrädesemission av units innehållande B-aktier och teckningsoptioner. Vid full teckning i företrädesemissionen tillförs initialt 24 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST