Entreprenören och investeraren Boel Rydenå Swartling är initiativtagare till Sweden Sustaintech Venture Day där bl a Thomas Öströms Climeon kommer att få möjlighet att möta fler potentiella investerare.

Så ska investerarna på allvar få upp ögonen för svensk sustaintech

För andra året i rad arrangeras Sweden Sustaintech Venture Day, för att locka mer såväl svenskt som internationellt riskkapital till den snabbt växande svenska sustaintechbranschen. 

Svenska investerare är fortfarande lite skraja för att gå in med ordentligt med pengar i innovativa sustaintechbolag, d v s bolagen som ska hjälpa oss att lösa klimatfrågan. Därför satsas nu för andra året i rad på en stor kapitalmarknadsdag, Sweden Sustaintech Venture Day, för att såväl locka svenskt som internationellt riskkapital till den nu snabbt växande svenska sustaintechbranschen, d v s bolag som har nya, innovativa lösningar för att lösa någon av alla hållbarhetsutmaningar som världen står inför.

“Ska vi lösa klimatfrågan krävs nya hållbara affärsidéer - och kraftig ökning av grönt kapital”, säger Andreas Stubelius, portföljutvecklare på Energimyndigheten som arrangerar kapitalmarknadsdagen tillsammans med bl a Sting, Stockholms stad och FN-organet World Energy Council.

Även om det som sagt inte riktigt lossnat på allvar så har investeringarna i svenska sustaintechbolag ökat kraftigt de senaste åren till strax över 3 miljarder kronor förra året. 

Med tanke på de stora kapitaltillskott som bolag som Climeon, Exeger och Northvolt fått hittills under 2019 kommer den ökningstakten accelerera ordentligt i år.

“En helt ny studie visar också att den genomsnittliga omsättningen per bolag ökat med drygt 30 procent senaste året, vilket innebär en fördubbling på tre år”, säger Magnus Agerström på Cleantech Scandinavia.

Första upplagan av Sweden Sustaintech Venture Day i februari i år besöktes av 285 såväl svenska som utländska investerare. Andra upplagan går av stapeln den 6 februari nästa år och då kommer ett 30-tal svenska bolag få möjlighet att pitcha för en rad tunga  investerare.

“Vi prioriterar denna gång bolag som passar för internationell expansion då fler internationella investerare deltar”, säger Boel Rydenå Swartling, entreprenör och investerare och tillika initiativtagare till kapitalmarknadsdagen.

“Vi granskar bolagen noga när vi väljer. De måste ha en stark dokumenterad försäljningstillväxt, påvisad miljönytta och vara i rätt fas för investering”, säger hon vidare.

Bland dessa bolag som valts ut hittar vi bl a Climeon, Renewcell, Ngenic, Ferroamp och Againity.

  

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.