Tesla når inte förväntat resultat trots rekordproduktion  – aktien ned 4%

Tesla slår rekord med 97 000 bilar.

Teslas leveransvolym växte med 1,9 procent till 97.000 fordon i tredje kvartalet, framgår av försäljningsrapporten för det tredje kvartalet. Wall Street hade väntat sig mer och skickade ned aktien i efterhandeln.

97.000 bilar är förvisso rekord för Tesla, men analytikerna hade väntat sig 97.500, enligt Refinitivs konsensus. Nu måste Tesla öka takten för att nå målet 360.000-400.000 fordon för helåret. Inför det sista kvartalet för året saknas 104.800 fordon för att nå den nedre gränsen, skriver Reuters.

Dessutom väntas Tesla gå mot marginalpress, allt eftersom den nyare och billigare Model 3 lanserats. Tidigare var målet att Tesla skulle vara lönsamt i fjärde kvartalet och att bolagets tredje kvartal skulle innebära ett första nollresultat upp från åren av förlust.

Grundaren och vd:n Elon Musk har dock delvis backat från tidigare utfästelser om vinst och sagt att bolaget riktar in sig på volymtillväxt snarare än lönsamhet i nuläget. Öppningen av en ny fabrik i Shanghai står för dörren mot slutet av året.

Onsdagen innebar också nya problem för bolaget efter att amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA varslats om ett flertal olyckor på parkeringsplatser med självkörande Tesla-fordon utan förare.

Aktien backade 4 procent i Wall Streets efterhandel på onsdagen. Från en aktiekurstopp vid Lucia i fjol är är elbilstillvekaren ned 35 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST