Fotograf: Pressbild Savelend

Savelend-grundaren vill lära svenska folket att spara i krediter – med blytung styrelse och Börshajen i ryggen

Efter en allvarlig skada i hockeyrinken snörde Ludwig Pettersson av sig skridskorna för att satsa på poker och entreprenörskap i stället. Idag är han vd för snabbväxande fintechbolaget Savelend som på blott 5 år har fått cirka 5 000 kunder med totala besparingar på en kvarts miljard kronor.

Att övertyga svenska folket om att besparingar i krediter är nästan lika idiotsäkert som att spara pengar på banker skyddade av statlig insättningsgaranti är en knäckfråga just nu för grundaren tillika vd:n för snabbväxande Savelend, Ludwig Pettersson.

”Större institutionella investerare älskar krediters stabilitet och förutsägbarhet. Och medan det även är relativt vanligt att spara i krediter utomlands pekar en Ipsos-undersökning på att även om nio av tio svenskar sparar inför framtiden gör merparten det på konton med en genomsnittlig ränta under 1 procent.”

Det är alltså här Savelend kommer in i bilden genom att bolaget har haft ett snitt på 7 till 9 procent i ränta sedan starten 2014.

Till skillnad från att spara i aktier och fonder hävdar Ludwig Pettersson att krediter är ett av få tillgångsslag som har genererat positiv avkastning vid de senaste två ekonomiska landskriserna.

Han pekar också på att medan aktiehandel bygger på att köpare och säljare har diametralt motsatta uppfattningar om potentialen för olika aktier så kan inte den sortens motsatsförhållande sägas gälla krediter.

Savelend minimerar också riskerna genom att sprida investeringarna över 100 olika krediter.

Ludwig Pettersson berättar att medan föregångare till Savelend som P2P-plattformen Trustbuddy saknade tillstånd från Finansinspektionen och har gått i konkurs, har Savelend fått tillstånd av Finansinspektionen att bedriva verksamhet. P2P, ”peer to peer”, är decentraliserade plattformar där två individer kan agera utan inblandning från tredje part.

Inför den planerade First North-noteringen nästa år har Savelend stärkt upp styrelsen med en rad tunga personer med tidigare eller nuvarande erfarenhet vid exempelvis Handelsbanken-ägda Stadshypotek och Volkswagen Finans.

Ludwig Pettersson välkomnar konkurrensen från bolag som Lendify som är en marknadsplats för lån, crowdfundingplattformen Tessin och inte minst fintech-jätten Klarna då han anser att marknaden för att spara i krediter dels är tillräckligt stor för att rymma alla. Han resonerar även att ju fler aktörer, desto mer stärks bilden av en sund marknad.

”Vi behöver få personer som sparar i aktier och fonder via plattformar som Avanza idag att vidga vyerna. För säg att en sådan person exempelvis har fått 1 000 kronor över till investeringar så är ju det pengar som vi gärna slåss om.”

Vägen till att bli entreprenör började med att han under uppväxten i Gävle ägnade en massa tid åt hockey. Konstigt vore väl annat med tanke på att pappan som arbetade som affärsjurist även var klubbchef för Brynäs.

Då Ludwig Pettersson i tonåren tacklades så hårt i ryggen att han slog sönder två kotor och drog sönder såväl axlar som knän i fallet blev han domare i stället.

Bytet gav tid över till att dra igång turneringsplattformen Faxzup för datorspelet Counterstrike. Plattformen hade nära 8 000 medlemmar i åldrarna 13-30 år och omsatte med viss hjälp av bidrag från Spelhobbyförbundet, Sverok, cirka en halv miljon kronor per år.

Medan han hade varit den självklara lagkaptenen i hockeyrinken var han ensamvargen i skolan som hade så många bokstavskombinationer att han knappt kunde sitta still.

”Den enda bokstavskombinationen jag inte hade var väl IQ, haha.”

Skämt åsido lyckades han prestera så bra studieresultat att han under gymnasiet tilldelades ett stipendium för högst betyg, men med mest frånvaro.

Goda studieresultat i all ära. Med en mamma som har vunnit SM i bridge flera gånger om och en pappa som spelade bridge i Elitserien insåg han att det fanns goda förutsättningar att tjäna pengar på ett annat kortspel – poker.

Han ”lånade” pappans personnummer för att komma undan 18-årsgränsen för att spela poker om pengar på nätet och sedermera blev 7:a i SM. Det gav upphov till en underlig situation då en Aftonbladet-reporter mitt under en telefonintervju om bedriften konstaterade att han lät ”väldigt ung för sin ålder”.

Då han var som mest aktiv snittade han cirka 1 000 ”händer per timme” vid flera parallella bord. Gick det riktigt bra kunde han tjäna alltifrån 500 000-700 000 kronor på en dag för att sedan förlora lika mycket en dålig dag.

Oavsett vilket drog pokern ändå in ett överskott på cirka 500 000 kronor per år och med fortsatt boende i föräldrahemmet i Gävle blev det en drös över att spendera på resor – inte bara en massa resor till pokerturneringar.

För att ändå göra mamma och pappa stolta över sin son lade han ned pokern och började plugga ekonomisk fastighetsförvaltning hemmavid.

Som den högpresterare han är gav det tid över att starta inte mindre än tre bolag.
Det första var ett e-handelsbolag inom kostillskott, Flagom, det andra en tidsbokningstjänst för tvättstugor, Punktligt, och det tredje var just Savelend.

Affärsidén för det sistnämnda föddes utifrån frustrationen att förlora cirka 200 000 kronor då han hade oturen att satsa en halv miljon kronor i aktier strax innan lågkonjunkturen 2008 slog till.

Då han började leta efter andra och säkrare former för avkastning fann han P2P-baserade kreditplattformar i såväl USA som Storbritannien, men valde av naturliga skäl att bli kund hos svenska motsvarigheten Trustbuddy.

Till en början fungerade allt väl, men efter sex månader började avkastningen att stagnera trots att den med ränta på ränta snarare borde ha ökat. Han tänkte att det måste gå att göra mycket bättre.

Efter att ha dragit igång Savelend 2014 kan han fem år senare konstatera att Sverige är ett lånesamhälle där bankerna haft monopol senaste 200 åren.

Det är den biten Savelend vill komma åt genom att demokratisera investeringar med hjälp av att lära svenskarna att spara i krediter.

Då han skulle skapa Savelend-plattformen köpte han en utvecklare som ville ha 60 000 kronor för 60 timmars arbete. Genom ett fastavtals-upplägg behövde han inte betala en krona extra då det visade sig att utvecklaren fick lägga 2 500 timmar på att få fram plattformen.

I vad som kan tolkas som dels en motprestation, dels ett smart drag anställdes utvecklaren.

Med hjälp av att använda studiemedel och fokusera på tillväxt genom kundomdömen och transparens tog det blott fyra månader innan intäkter började att strömma in i bolaget.

Det har också gjort att även om Savelend har adderat ett investerarnätverk med en höjdare från exempelvis Trustly har bolaget än så länge endast tagit in den i fintech-sammanhang blygssamma summan 29 miljoner kronor.

Pengarna har bland annat använts till att förra hösten introducera en ny kreditplattform som ska stödja de kommande årens expansion till övriga Europa.

Efter att ha visat sina första svarta siffror i juli – en halv miljon kronor – inleds Europa-expansionen under Q2 2020.

”Sverige är en för liten marknad och vi positionerar oss genom olika tillgångsslag där krediter utgör en del av en hel portfölj som även består av aktier och fonder.”

Han berättar också att Savelend de senaste två åren har utvecklats från en P2P-plattform till en hel investeringsplattform bestående av alltifrån fakturaköp och inkassoportföljer till konsument- och företagslån.

För ett år sedan förvärvade Savelend även faktureringsplattformen Billecta som hanterar cirka 90 000 fakturor per månad till ett värde av cirka 1 miljard kronor.

Bolaget har också infört ett skyddsnät i form av att man säljer vidare merparten av de förfallna lånen till en samarbetspartner.

”Då får man inte glömma att vi utan ett sådant skyddsnät ändå har snittat en procent i kreditförluster redan från start. Och med tanke på att vårt upplägg sprider kapitalet över minst 200 krediter är det en del av matrisen att en eller annan kredit råkar förfalla.”

Ludwig Pettersson berättar också att riskerna minimeras ytterligare genom att partnerbolaget Axactor hanterar indrivning av förfallna krediter.

Som nästa steg i utvecklingen för Savelend också diskussioner med olika bolåneaktörer om olika partnerskap på området.

Nyligen stod det också klart att Savelend blir huvudsponsor till Andra ”Börshajen” Farhads event i Skåne och Göteborg.

”Då jag spontanmejlade ”Börshajen” för två år sedan insåg vi att vi hade det gemensamt att båda var outsiders i det att jag kom från en mindre stad och Andra från en Stockholmsförort.”

Han anser att Andras fantastiska story inspirerar många – särskilt unga kvinnor.

”80 procent av Savelend-användarna är män. Det borde snarare vara 50/50. Det är här som samarbetet med Börshajen kommer in i bilden.”

Läs även: ”Börshajen” utnämns till årets ekonomi-svensk


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.