Fotograf: Pressbild Ruter Dam

Handelsbankens vd är Årets Ruter Dam

Carina Åkerström, vd och koncernchef Handelsbanken, har utsetts till Årets Ruter Dam 2019. 

Årets Ruter Dam 2019 är Carina Åkerström som sedan i mars i år är vd och koncernchef för Handelsbanken. Utmärkelsen tilldelas ”den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året”.

Carina Åkerström började i banken 1986 och har bland annat varit vice vd, chef för regionbanken i östra Sverige och regionbankschef i Stockholm. Hon är den första kvinnan att leda Handelsbanken. 

Läs även: Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

”Jag är glad och stolt över att ha blivit utvald till Årets Ruter Dam. Arbetet som Ruter Dam gör för att uppmärksamma kvinnligt ledarskap är mycket viktigt. Jämställdhet är idag strategiskt avgörande för att kunna rekrytera duktiga medarbetare och ju fler perspektiv chefer och medarbetare bidrar med, desto bättre förstår man sina kunder. Jämställdhet är helt enkelt bra för lönsamheten”, säger Carina Åkerström i ett uttalande.

Urvalsprocessen till hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande.

Pristagaren utses av Ruter Dams styrelse, som löpande bevakar utnämningar på högsta ledande nivåer. På ett jurymöte beslutar styrelsen om vilken kvinna som under året har fått det största ansvaret i form av antal medarbetare, omsättning och totalansvar.

”Carina Åkerström är en mycket kvalificerad person med en gedigen meritlista. Hon har viljan och förmågan att genomföra förändring och gå i bräschen för den nödvändiga transformation som banken står inför med digitalisering, effektivisering och kostnadsbesparingar. Carina är en sann kvinnlig förebild, att hon dessutom gick Ruter Dams program 2004 är vi extra stolta över”, säger Marika Lundsten, vd Ruter Dam. 

Om Ruter Dam
Ruter Dam är ett chefsutvecklings- och mentorprogram som grundades 1987. Målet är fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv. Sedan starten har fler än 1 300 kvinnor deltagit i Ruter Dams ettåriga program och ett unikt affärsnätverk har etablerats. 

Läs även: De är Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2019