ANNONS

Batteriindustri på frammarsch – svenska bolaget borrar snart efter batterimetaller

Den eldrivna fordonsindustrin är på frammarsch, vilket betyder att batteriindustrin också är det. Men de eldrivna fordonens batterier behöver metaller vid tillverkningen. Därför ska det svenska bolaget Arctic Minerals utföra kärnborrningar efter just dessa batterimetaller.

”Vi följer den snabba utvecklingen och tror på elektrifierade fordon. Därför fokuserar vi på att prospektera efter alla slags batterimetaller”, säger Krister Söderholm, vd på Arctic Minerals AB.

Arctic Minerals är ett svenskt så kallat juniorprospekteringsbolag, vilket innebär att de letar efter malm utan att ha planer på att starta egen gruvdrift. Istället säljer bolaget eventuella malmfynd.

”Det är dyrt och kostar upp till flera miljarder kronor att starta en gruva och man behöver anställa massvis med personal. Man kan likna vår verksamhet vid läkemedelsindustrin, där små bolag utvecklar en medicin som de sedan säljer patentet på till större bolag. Så gör även vi”, säger Krister Söderholm.  

Arctic Minerals

Arctic Minerals är listade på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm.

Läs mer om bolaget här!

Läs bolagets senaste lägesrapporter och pressmeddelanden.

Fyra borrobjekt i Finland

Nu förbereder bolaget sig för att genomföra kärnborrningar efter batterimetaller i Finland under vintern 2019. I sydvästra finska Lappland har Arctic Minerals påträffat mineraliseringar liknande malmtypen som är vanlig i kopparbältet i Zambia – ett av världens viktigaste produktionsområden av koppar och kobolt.

”Många glömmer bort koppar och tror att det mest används i kablar och motorer, men det behövs mycket koppar i tillverkningen av batterier”, säger Krister Söderholm.

De första borrobjekten ligger vid den nedlagda zinkgruvan Vihanti i mellersta Finland. Borrplatserna har identifierats med hjälp av geofysiska data. Krister Söderholm liknar området med svenska Skelleftefältet.

”Skelleftefältet är otroligt malmrikt och vi ser likheter vid Vihanti. Förutom zink letar vi också efter koppar och guld.”  

Bolagets fjärde borrobjekt ligger nordost om Uleåborg, där man ska prospektera efter kobolt, koppar, zink, bly och guld. 

”Gemensamt för alla kärnborrningar som vi snart kör igång med är att vi är hoppfulla. Vi är erfarna geologer i bolaget som har gjort grundliga undersökningar av borrobjekten ”, avslutar Krister Söderholm.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST