Fotograf: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Spararnas tro på börsen på lägsta nivån sedan 2004: ”Handelskrig och ovisshet kring brexit slår igenom”

Spararnas tro på börsen har minskat kraftigt det senaste kvartalet, enligt en undersökning från J.P. Morgan.

Sedan 2004 har J.P. Morgan Asset Management frågat svenska sparare vad de tror om börsens utveckling. Det index som mäter svenska sparares syn på börsens utveckling sjönk från 50 till 37 under det senaste kvartalet, den lägsta nivån sedan mätningen startade.

Undersökningen, som genomfördes av Kantar Sifo Prospera, visar att endast en femtedel av spararna tror att det är ganska eller mycket troligt att Stockholmsbörsen kommer att gå upp det kommande halvåret. Det är en kraftig minskning jämfört med förra mätningen då siffran var 30 procent.

De främsta anledningarna som anges till att börsen inte kommer stiga är att vi närmar oss en recession och att det är stora svängningar på börsmarknaderna. 

”Omvärldsproblem som till exempel handelskrig mellan USA och Kina samt ovissheten kring brexit slår igenom tydligt i vår senaste undersökning”, kommenterar Alessandro Svensson, Nordenchef på J.P. Morgan Asset Management, undersökningen i ett pressmeddelande.

”Dessa orosmoment tillsammans med en ökande tro på en recession drar ner indexet till denna historiskt låga nivå.”

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo Prospera i september i år och baseras på 1003 telefonintervjuer i ett slumpmässigt urval av svenskar i åldern 16–74 år. Index baseras på de som har ett sparande i fonder eller aktier.

Läs även: Ökande spänningar mellan EU och USA – tullar på rekordbelopp


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST