Fotograf: Christian von Essen / Unsplash

Framtidsföreläsaren: ”Ser vi framtiden som något stort som ska landa på oss blir vi offer”

I veckans avsnitt av podden Heja framtiden träffar Christian von Essen framtidsföreläsaren Magnus Lindkvist.

Magnus Lindkvist är en av landets mest anlitade framtidsföreläsare, och har till och med fått sina tre minuter på den stora TED-scenen för ett antal år sedan.

Men han var långt ifrån övertygad om att han skulle bli framgångsrik när han startade eget bolag.

”Jag var väldigt säker på att det skulle gå dåligt när jag startade eget. Och nu har jag då i 14 år försörjt mig på att hålla föreläsningar om framtiden,” berättar han.

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

Heja framtiden programleds av Christian von Essen.

Magnus Lindkvist har en unik nyfikenhet som ger bränsle till hans berättande, och möjligen har han en något annorlunda framtidsfilosofi än många andra. Efter ett antal böcker har han nu släppt ljudboken (eller ”poken”) ”Så börjar framtiden” (Volante) som utgår från just de små experimenten, tillfälligheterna, blixtarna som träffar en precis när man är på väg att ge upp allt.

”Ser vi framtiden som något stort som ska landa på oss, då blir vi offer. Ser vi framtiden som något litet vi kan skapa, då blir det en potentiell energikälla.”

Därför talar Magnus Lindkvist om framtiden som ett verb – han kallar det att ”framtida”.

”Att framtida är en aktivitet, det är något vi gör när vi provar, experimenterar, utsätter oss för nya intryck och så vidare.”

Lyssna till avsnittet med Magnus Lindkvist här:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST