Fotograf: VA Montage: Unsplash

”Tech-vind kommer blåsa bort 13% av bankjobben – inom 10 år”

”Bank och teknologi har haft ett skakigt 25-årigt äktenskap, men till slut har man börjat hitta rätt”, skriver Mark Mayo, Wells Fargo-analytikern bakom rapporten.

Den teknologiska effektiviseringen kommer blåsa som en stormvind genom banksektorn och ta över 200.000 jobb i den största omvälvningen i amerikansk bankhistoria de kommande tio åren, enligt en 225-sidig rapport från Wells Fargo.

Den amerikanska banksektorn investerar årligen 150 miljarder dollar på teknisk effektivisering, vilket är mer än någon annan industri. Tjänster inom kundservice kommer ersättas av chattrobotar med artificiell intelligens, spår Wells Fargo.

"Förändringarna inom fjärrkundservice kommer att vara dramatiska, både internt och externt", sade Michael Tang, partner på Deloitte, som medverkar i rapporten.

Bland annat spår Wells Fargo att kostnaderna för processen inom bolån kommer att kunna minskas med 10-20 procent. Även molntjänster och big data-fördelar kommer att kunna bidra med kostnadsminskningar.

Siffran 200.000 motsvarar runt 13 procent av de amerikanska bankanställda, eller hela arbetsstyrkan på den amerikanska storbanken JP Morgan Chase, som efter Wells Fargo är landets näst största bank sett till antal anställda.

Läs även: 10 heta innovationer som förändrar 2019


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST