Fotograf: Pressbild APR Technologies

De laddar batterier med hjälp av rymdteknik: ”Vi är fem gånger snabbare än Tesla”

E-prizenominerade APR använder rymdteknik för att öka laddhastigheten för batterier. ”Med Teslas supercharger tar det 0,5-1 timme att ladda bilen. Med vår teknik går det på under 10 minuter”, säger vd Peter Nilsson.

Det började med teknik för att reglera temperaturen i satelliter när Are Björnklett, Peter Nilsson och Robert Thorslund startade APR Technologies 2011. Efterhand har de sett fler och fler tillämpningsområden.

Se alla nominerade till E-prize 2019 och rösta på din favorit här!

”Tajmningen är jättebra för att förbättra batterier. Det finns många andra möjligheter, men vi kan inte göra allt på en gång”, säger Peter Nilsson.

Genom att de jobbar med kyla och värme runt battericellerna klarar de snabbare laddning och kan lagra mer energi än andra batterier. Kombinationen av låg vikt på kylsystemet, hög säkerhet och snabb laddning gör att tekniken lämpar sig för elbilar, elbåtar och elflyg. Kan man ladda snabbare kan man dessutom ha mindre batterier.

”Med Teslas supercharger tar det 0,5-1 timme att ladda bilen. Med vår teknik går det på under 10 minuter.”

Båtar och bilfärjor som går fram och tillbaka över en farled skulle kunna snabbladdas vid kajen och laddbussar vid ändhållplatsen. Förhoppningen är att lansera en produkt 2020.

”Generellt laddar man långsammare eller så väger batteripaketen dubbelt så mycket. Tesla och några till ligger mycket bra till, men vi har en ännu effektivare lösning än de.”

Bolaget har haft funderingar på börsnotering, och förbereder för det, men stressar inte på.
APR Technologies har ett nära samarbete med det franska rymdcentret Airbus DS kring den ursprungliga tekniken och har även haft Nasauppdrag, men det är ingen miljardindustri.

”Det ser ut som att vi ökar försiktigt varje år, kanske upp till några hundra miljoner kronor. Men det är för övriga marknader som elfordon, elektronik och annan industri som vi ser miljardpotential. Det ser även ut som att vi kan förbättra till exempel värmepumpar.”

”Vi kan ta fart nästa år, eller om två tre år. Det viktiga nu är att vi bygger ett gediget bolag.”

Till skillnad från många andra teknikstartupbolag är APR Technologies ingen ren spinoff från akademin utan startades av kärntekniker med industriell erfarenhet. Idén kom från rymdindustrin.

”Vi fick tips om att det behövdes unik erfarenhet på flera områden. Vi hade ett kundintresse, tillgång till expertis för att lösa det, hittade finansiering, sade upp oss och chansade.”

”Bolaget växer organiskt och vi återinvesterar allt för att långsiktigt bygga verksamheten.”

Stämmer det att ni är bättre än Nasa?

”Nasa, Apple, IBM med flera är aktiva inom vår ursprungsteknik. Men vi ligger långt före.”

Bolag: APR Technologies
Gör: Snabb laddteknik
Hemvist: Enköping
Vd och medgrundare: Peter Nilsson

Här är alla E-prize-finalister 2019 – rösta på din favorit här!

ENERGIEFFEKTIVISERING

FÖRNYBAR ENERGI

HÅLLBARA TRANSPORTER


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST