Fotograf: Richard Drew, TT/ Unsplash

Wall Street: Analytiker lyfte teknikjätten – Tesla backade

Oljepriset backade tydligt under måndagskvällen.

De ledande börserna i New York steg på måndagen, sedan Trump-administrationen delvis tillbakavisat fredagens påstående att USA skulle ha några omedelbara planer på att begränsa amerikanska investeringar i Kina.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,4 procent till 26.921. Det bredare indexet S&P 500 hade ökat med 0,5 procent till 2.976, medan Nasdaqs kompositindex steg 0,8 procent till 7.999.

Sektorsvis var det teknik som gick starkast, upp 1,0 procent, medan energi och finans var enda sektorer på minus.

Kinas handelsdepartement har bekräftat att landets chefsförhandlare och vice premiärminister Liu He kommer att resa till Washington för förhandlingar under andra veckan i oktober.

Bland enskilda bolag rekylerade New York-noterade kinesiska storbolag som Alibaba och JD.com efter fredagens nedgångar. JD.com var upp 1,4 procent och Alibaba steg 0,8 procent.

Även Apple handlades upp. JP Morgan har höjt riktkursen för bolaget till 265 dollar, från tidigare 243, med motiveringen att analytikern räknar med starkare Iphoneförsäljning framöver. Teknikjättens aktie steg 2,4 procent till 224 dollar.

Tesla backade 0,5 procent. Credit Suisse och RBC förutspår att elbilstillverkaren kommer att redovisa lägre intäkter för det tredje kvartalet än motsvarande kvartal förra året. Förra veckan informerade Elon Musk sina anställda att det finns en chans att Tesla kan slå nytt leveransrekord med 100.000 fordon för kvartalet.

Den amerikanska kongressen har initierat en undersökning om Googles planer på att upprätta en ny krypterad internetstandard. Konkurrenter till bolaget befarar att en ny standard skulle kunna ge Google exklusiv tillgång till konsumentdata. Googles moderbolag Alphabet var ned 0,4 procent.

USA:s luftfartsmyndighet FAA kommer att kräva att flygbolag som har Boeing-modellen 737 NG i sina flottor gör inspektioner och, vid behov, reptioner sedan det upptäckts svåra sprickor i strukturen på ”ett mindre antal plan”. Boeing handlades ned 0,6 procent.

Saudi Aramco återställde produktionen på 9,9 miljoner fat per dag redan förra veckan, knappt två veckor efter en drönarattack slog ut två oljeanläggningar, rapporterade Bloomberg News.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 1 punkt till 1,67 procent.

Graf: S&P 500-index måndagen den 30 september

Bildkälla: Infront


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST