Fotograf: Flickr

Flygbolagets vd spår USA-förbud mot olycksmodell hävt – innan jul

Ryanair är en av de enskilt största beställarna av Boeing 737 Max med 135 plan i Boeings orderbok. 

Ryanairs vd Michael O'Leary förväntar sig att problemmodellen Boeing 737 Max blir godkänd av USA:s luftfartsmyndighet FAA för att återtas i amerikansk trafik innan jul, sade han i en intervju med Reuters på tisdagen.

Den senaste informationen som Boeings storbeställare Ryanairs vd Michael O'Leary fått är att amerikanska luftfartsverket FAA kommer ge sitt godkännande på den här sidan av julhelgen.

”Jag är därför ganska trygg att säga att Max kommer vara tillbaka till sommarsäsongen 2020”, sade han.

EU:s luftfartsmyndighet har dock sagt att man inte kommer lita enskilt på FAA och Boeing utan även genomföra en enskild utredning om det storsäljande planets flygduglighet, vilket kan leda till ytterligare försening.

”Den uppkomna situationen är beklaglig, i nuläget borde vi ha kunnat fylla delar av kapacitetsglappet från Thomas Cook eller exempelvis om Norwegian Air skulle gå i konkurs inom loppet av några veckor”, sade han.

Ryanair är en av de enskilt största beställarna av Boeing 737 Max med 135 plan i Boeings orderbok. Plan av modellen kraschade vid två tillfällen på kort tid innan det globala flygförbudet infördes. Ett felande autopilotsystem som tippade ner flygplanets nos men som piloter inte varit medvetna om har pekats ut som orsak. Totalt har världens flygbolag beställt över 5.000 plan, varav konkurrenten Norwegian står för 110.

Läs även: Tidigare Thomas Cook-chefer kritiseras för sina ersättningar – på 423 miljoner

Michael O'Leary ville inte spekulera om kompensation från Boeing innan modellen är tillbaka i drift, men hävdade att en kontinuerlig dialog förs med flygtillverkaren. Om driftsåtersättningen dröjer ytterligare och drabbar sommartrafiken nästa år kan bolaget tvingas till nedskärning och uppsägningar, sade vd:n.

”Det absolut värsta som skulle kunna hända är om modellen återtas i drift för att ännu en gång dras tillbaka”, sade han.

Michael O'Leary, som ibland beskrivits som en provokatör i branschen, har för vana att förutspå den norska lågpriskonkurrenten Norwegians kollaps. På lång sikt är det ofrånkomligt att fyra europeiska bolag kommer dominera marknaden. Inom fyra till sex år spår Michael O'Leary att fyra bolag kommer sitta på 80 procent av marknaden. För närvarande finns dock inga planer på att genomföra några förvärv för att elda på en branschkonsolidering.

”För närvarande finns inga planer på att göra fler uppköp”, sade Michael O'Leary.

Brexit påverkar inte Ryanair på lång sikt enligt vd Michael O’Leary.

Brexit kommer inte att ha några långsiktiga effekter på det irländska lågprisflygbolaget Ryanair. Det har vd Michael O’Leary sagt under ett event anordnat av nyhetsbyrån Reuters.

Enligt O’Leary är brexit i sig galet men samtidigt tror han på en uppgörelse mellan Storbritannien och EU. Under den tror han också att flygavtalet ”Open Skies”, bibehålls.

”Om du tittar tillräckligt långt fram tror jag inte att brexit kommer att ha någon påverkan på vår verksamhet”, sade O’Leary.

Läs även: Nu kräver luftfartsmyndigheten sprickinspektion av Boeing 737 NG


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST