Hoppa till innehållet

Historiskt ras: Postnords vd vädjar om höjning av portot

Digitaliseringen har lett till ett historiskt ras i volymen fysiska brev som skickas i Sverige. Nu vädjar Postnords vd Håkan Ericsson i ett brev till ansvariga ministern Peter Eriksson om att successivt få höja brevportot, skriver Svenska Dagbladet. 

Postnords vd Håkan Ericsson.
Postnords vd Håkan Ericsson.Foto: TT

Enligt uppgifter till SvD upplevde Postnord under november och december förra året den största minskningen någonsin för brevvolymer i Sverige. Volymen uppges ha minskat med 16 procent i november och 17 procent i december. Det kan jämföras med en nedgång på 12 procent under tredje kvartalet 2018. 

Det alltjämt minskande antalet privatpersoner och företag som skickar fysiska brev har gjort postleveransen för dyr och för bara ett år sedan höjdes brevportot med två kronor till nio kronor. För att klara den betydande minskningen vädjar nu Postnords vd Håkan Ericsson i ett brev till ansvariga ministern Peter Eriksson att tillåta ytterligare en höjning av kostnaderna för porto, skriver Svenska Dagbladet. 

Enligt postchefen är det samhällsuppdrag bolaget har när det gäller en daglig posttjänst som omfattar alla adresser i landet inte anpassat till ständigt fallande brevvolymer.

“Med detta brev vill jag meddela ansvarig minister och regeringskansliet att Postnord under hösten 2019 behöver höja portot med 1 krona för att kunna utföra samhällsuppdraget finansiellt hållbart. En sådan höjning skulle samtidigt, enligt Postnords uppfattning, strida mot pristaket i postförordningen”, skriver han i brevet som SvD har tagit del av. 

Därför är Postnords Håkan Ericssons bedömning är att det är av “största vikt” att lagen ändras så att Postnord “snarast” får förutsättningar att successivt höja brevportot.

I slutet av 2017 ändrade regeringen postlagen och tog bort kravet på att brev ska komma fram dagen efter.

"Det här är en nödvändig modernisering", sade Peter Eriksson då.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera