Bild: Kinas President Xi Jingping, den nya flygplatsen Fotograf: : Wikipedia/ Wikimedia

Kinas president har invigt världens största flygplats – prislappen landade på 588 miljarder

I sann kinesisk anda kommer teknik för ansiktsigenkänning att finnas överallt.

Med målet 45 miljoner passagerare 2021, 72 miljoner 2025 och 100 miljoner 2040 ska det som Kinas president Xi Jingping i dagarna har invigt som världens största flygplats – Beijing Daxing International Airport – även bli världens mest trafikerade flygplats. 

Är det en fågel Fenix, en sjöstjärna eller en hand?

Ingetdera, utan Kinas nya tillika världens största flygplats – Beijing Daxing International Aiport.

Efter fem års byggarbete med en total investering 63 miljarder dollar står flygplatsen på nära sju miljoner kvadratmeter färdig.

I dagarna invigdes den av Kinas president Xi Jingping.

Cristiano Ceccato vid Zaha Hadid Architects hävdar att flygplatsen är ytterst promenadvänlig trots dess gigantiska storlek.

”Du har handflatan och sedan har du strålande fingrar och allt processande sker i handflatan samtidigt som avståndet till flygplanen ligger i själva fingrarna och inte är särskilt långt”, sade han till China Global Televsion Network, CGTN, vid invigningen.

Flygplatsen är ytterst tekniskt avancerad i det att ansiktsigenkänning kommer att användas för hela kedjan med alltifrån incheckning till att hitta sin plats på planet.

I dagarna meddelade också China Eastern Airlines, China Unicom och Huawei att man rullar ut ett 5G-baserat system för ”smart resande” som ska sätta en ny ”standard” för det här med smarta flygplatser.

Med tanke på att flygplatsen ligger fyra mil från Beijing har kinesiska tjänstemän också långt gångna planer på att låta en nybyggd höghastighetsförbindelse koppla samman den nya flygplatsen med de centrala delarna av Beijing.

Regimen hyser också goda förhoppningar om att den nya flygplatsen ska balansera trycket hos Bejing Capital International Airport.

Just den flygplatsen har plågats av stora föreningar då den med 100 miljoner passagerare förra året fick hantera 15 miljoner fler passagerare än vad flygplatsen är byggd för.

Det som verkligen talar för att Beijing Daxing International Airport verkligen ska bli den avlastning som Beijing Capital International Airport så väl behöver är att den nya flygplatsen redan har klart med rutter för tiotalet inhemska flygbolag, men också alltifrån Delta, Air France och Skyteam till American Airlines och British Airlines.

Det enes död den andra bröd heter det ju som bekant.

I och med öppnandet av Beijing Daxing International Airport stängs Beijing Nanyuan Airport tillika landets första flygplats ned.

Läs även: Världens högst värderade startup slog förväntningarna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST