Fotograf: Unsplash

Här är bolagen som ger anställda ledigt för att klimatstrejka

Idag, fredag, kulminerar klimatveckan med stora manifestationer – och det finns företag som ger personalen ledigt för att delta. 

Nu är det inte längre bara barn och ungdomar ledda av Greta Thunberg som klimatstrejkar – även vuxna deltar i Global Climate Strike. Och vissa bolag ger sina anställda ledigt för att strejka.

Personalen på svenska Spotify kan ta ledigt med full lön för att delta i klimatstrejken, skriver Breakit. Genom att nyttja sin så kallade ”Impact Day”, en fri dag med fullt betalt, kan Spotifyanställda ta ledigt för att strejka och ändå få lön.

Butikskedjan Haglöfs har redan deltagit i en strejkaktion – och stängde då samtliga klädbutiker under tiden strejken pågick. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Inför fredagens storstrejk har även fackförbundet Handels gett klartecken för sina anställda att delta i protesten under arbetstid. Södertäljebaserade Telge energi kommer delvis stänga sitt kontor för att bussa 80 medarbetare till manifestationen.

Även tyskägda Flixbuss ger anställda ledigt för att delta i klimatprotesterna – i Sverige uppges det handla om 45 anställda.

Läs även: Debatt: Vi kräver att Sverige utlyser klimatnödläge


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST