Fotograf: Pressbild Max Burgers

Max vinner prestigefyllt FN-pris för arbetet med klimatpositiva burgare

Idag stod det klart att svenska hamburgerkedjan Max har blivit en av 15 mottagare av prestigefulla FN:s Global Climate Action Award.

Klimatveckan i New York pågår för fullt och efter Greta Thunbergs tårar av ilska över världsledarnas slapphänta agerande när det gäller att ta tag i klimathotet hamnar ytterligare en svensk i rampljuset  hamburgerkedjan Max. Bolagets arbete med att bli klimatpositivt har nämligen i stenhård konkurrens med nära 800 nominerade bidrag korats till en av 15 mottagare av FN:s Global Climate Action Award.

”I år hade vi över 670 otroliga ansökningar till UN Global Climate Action Award. Det är vårt nöje att utse Max Burgers till pristagare. Som först i världen fungerar deras klimatpositiva meny som en ledstjärna mot en mer hållbar framtid för alla”, säger Niclas Svenningsen, chef för UN Climate Change Global Climate Action Programme i en kommentar.

Som enda europeiska bolag vinner Max kategorin Climate Neutral Now för sitt arbete med att bli klimatpositivt – det vill säga att bolaget binder mer klimatgaser än man släpper ut. Övriga vinnare inom kategorin är amerikanska it-jätten Apple, brasilianska Natura Cosméticos som bland annat äger The Body Shop och indiska it-bolaget Infosys.

”Det här är ett mycket viktigt erkännande för vårt klimatarbete. Vi i ägarfamiljen är oerhört stolta och hoppas att Max inspirerar fler företag att bli klimatpositiva,” säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers i en kommentar.

Max arbete med att bli klimatpositivt inleddes 2008 genom att hamburgerkedjan blev världens första restaurangkedja att klimatmärka menyer och klimatkompensera utsläpp till 100 procent.
 Sedan dess har arbetet burit ytterligare frukt i det att Max hävdar att man så sent som förra året blev världens första klimatpositiva bolag.

I praktiken innebär det att Max binder alla de klimatgaser man bidrar till samt ytterligare 10 procent ovanpå det.

Prisutdelningen av Global Climate Action Award sker i samband med FN:s Climate Change Conference, COP25, i Chiles huvudstad Santiago i december.

Läs även: Klimatpositiv till varje pris - Kan fler hamburgare rädda klimatet?

Läs även: Max Burgers ger svar på tal: ”Vi skulle aldrig påstå att vår meny är klimatpositiv om vi inte var säkra på att den är det”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST