Bygger smartare och bussigare

Friendly Building har fått flera priser för sina passivhus. "Nästa steg är ett höghus," säger vd Ingrid Westman.

I BOTTEN ÄR HON civilingenjör från KTH med en lång karriär i olika roller I inom byggbranschen.

"Alla visste att det gick att bygga så här och vi hade traditionen, men ingen gjorde något trots att man pratat om det i tjugo år. Det vill jag ändra", säger Ingrid Westman som drivs av att bidra till en mer hållbar värld genom att bygga väldesignade passivhus på ett smart sätt.

LÄS MER:  Sveriges bästa energiinnovation - rösta på din favorit

Jobbet som fastighetschef hos finanslegendaren Olof Stenhammar där hon var med om att ro hem E-prize för energieffektiviseringen av Siggesta gård 2012 gav råg i ryggen.

"Han stöttade mig moraliskt. Det gav en bra push att börja", säger hon.

I bagaget har bolaget många framgångsrika projekt, alltifrån startens villor till radhus, förskolor, skolor, äldreboenden och flerfamiljshus. Ledorden är att de ska vara energieffektiva, snygga, funktionella och kostnadseffektiva samt av god kvalitet.

Utgångspunkten var att bygga passivhus oavsett om kunden efterfrågade det eller inte utan att ta extra betalt, att återuppliva arkitektens stora roll och att bygga industriellt, det vill säga i en fabrik med löpandebandprincipen, vilket håller ned kostnaderna.

En stor finess är att de inte har några skarvar när de bygger ihop volymelementen.

"Vi har tänkt till från början. Vi vill också ge arkitekten frihet att bestämma, rita och dela upp i moduler, vilket gör att byggena kan ha vilken form som helst", säger hon.

Nyligen skapade de en skola på 5 000 kvadratmeter med 180 moduler där alla är olika.

I framtiden vill hon bygga större hus, få ut passivhusen i världen och inspirera andra.

"Resten av världen har fattat det här. I Kina ska man till exempel bygga en stor stad med 100 000 invånare med bara passivhus. Många kineser har tittat på mina förskolor och det finns bilder på dem i kinesiska tidningar, så vi är fortfarande ett land man lär sig av. Men vi behöver bygga mer passivhus i Sverige och ta tillbaka det försprång vi haft."

Det största ekologiska fotavtryck ett hus ger kommer inte från materialet utan energin under driften, framhåller hon.

"Våra passivhus drar 70 procent mindre energi än vanliga hus, enligt nya bygglagstiftningen. Byggen står för 40 procent av energibehovet i Sverige. Kan vi få ned det är mycket vunnet."

Vad har du för dröm?
"Jag har sagt att jag ville göra ett höghus sedan jag började. Nu är jag snart där!"

Bolag: Friendly Building.
Gör: Bygger passivhus.
Hemvist: Stockholm.
Vd och grundare: Ingrid Westman.

Här är alla E-prize-finalister 2019 – rösta på din favorit här!

ENERGIEFFEKTIVISERING

FÖRNYBAR ENERGI

HÅLLBARA TRANSPORTER