Fotograf: Pressbild Thomas Cook

Tidigare Thomas Cook-chefer kritiseras för sina ersättningar – på 423 miljoner

Thomas Cooks undergång i helgen har förutom cheferna även gjort vissa hedgefonder rika. 

Den konkursade resejätten Thomas Cooks tidigare chefer kritiseras för de stora ersättningar de erhöll under de senaste tolv åren.

Enligt The Guardian handlar det om en trio av vd:ar som totalt fick 35 miljoner pund, motsvarande 423 miljoner kronor, för sina tjänster.

Den första vd:n Manny Fontenla-Novoa tilldelades 17 miljoner pund över fyra år. Hans vd-period kännetecknades av förvärvsfrenesi som ledde till att Thomas Cook belastades med över en miljard pund i skulder. Han lämnade företaget 2011 när det var nära att gå under.

De två efterföljarna Harriet Green och senaste vd Peter Fankhauser har fått 4,7 miljoner pund respektive 8,3 miljoner pund i ersättning, exklusive för bonusar på ytterligare ett handfull miljoner pund vardera.

De höga ersättningarna har nu stött på hård kritik från det brittiska oppositionspartiet Labour. Dess ekonomisk-politiska talesperson har uppmanat cheferna att ge tillbaka sina bonusar. Partiet har även sagt att de borde ”rannsaka sitt samvete” över hur företaget skötts.

Thomas Cooks undergång i helgen har förutom cheferna även gjort vissa hedgefonder rika. Det handlar om de som blankade företaget. Mest aggressiva var TT International och Whitebox Advisers som tillsammans hade blankat sju procent av aktierna i Thomas Cook.

Läs även: Experten: Fler flygbolag kan vara på väg mot konkurs


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST