Fotograf: Pxhere

Kina skickar statliga tjänstemän till 100 privata storbolag

Flera internationella bedömare ringer i varningsklockorna.

Kinesiska regeringen har i ett nytt direktiv beslutat att skicka ut statliga tjänstemän till 100 privata bolag, bland annat e-handelsbolaget Alibaba och Volvo Cars-ägaren Geely, för att "förbättra den lokala industrin" i tech-hubben Hangzhou, rapporterar Reuters.

Statens beslut om att upprätta beskickningar hos flera av Kinas mest tillväxtstarka bolag har fått flera internationella bedömare att ringa i varningsklockor om hur Pekings inflytande allt mer infiltrerar det kinesiska näringslivet, skriver Reuters.

Alibaba har i ett uttalande sagt att de statliga tjänstemännen inte kommer störa verksamheten.

"Vi uppfattar att initiativets avsikt är att stärka affärsmiljön hos Hangzhou-baserade bolag. Regeringens representanter kommer fungera som en brygga in i den privata sektorn och kommer inte att inverka på bolagens verksamheter", skrev Alibaba i ett uttalande.

Hangzhou är en teknologihubb belägen söder om Shanghai, där många kinesiska tech-bolag har sina huvudsäten.

Staten har länge krävt av bolag, även internationella, att en kommunistpartiorganisation upprättas i företaget. Denna organisation har dock främst ansetts vara symbolisk. På senare tid har dock ett ökat antal utländska bolagschefer hamnat under press från regeringen gällande att ge partifunktionärer makt i verksamheten, skriver Reuters. Så sent som 2018 aviserade flera kinesiska storbanker organisationsförändringar för att ge partiorgan större makt.

Geely har inte besvarat nyhetsbyråns förfrågan om en kommentar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST