Fotograf: Pressbild

Resejätten behöver räddningspaket på miljardbelopp – för att undvika undergång

Thomas Cook äger bland annat Ving.

Resejätten Thomas Cook håller sista-minuten-samtal om att sälja av vissa tillgångar för att slippa gå under, rapporterar Sky News med hänvisning till källor.

Diskussionerna avser en försäljning av bolagets flyg- och tourverksamhet i Norden som ett desperat sätt att få in pengar. Förhandlingarna förs med private equity-bolaget Triton Partners.

Thomas Cook behöver 200 miljoner pund för att täppa till hålet i balansräkningen. Det är ett krav som företagets långivare ställt på företaget som nästa vecka väntas se ett räddningspaket på 900 miljoner pund gå upp för omröstning. Kinesiska Fosun leder det räddningsuppdraget.

Enligt källor för Thomas Cook förhandlingar med Triton under en separat beredskapsplan ifall finansieringsgapet under Fosun-avtalet inte täpps till.

Om Thomas Cook misslyckas riskerar företaget att sättas i administration under de kommande dagarna, skriver tv-nyhetskanalen. Det skulle innebära slutet för en 178 år gammal verksamhetshistoria och hota jobben hos 20 000 personer.

Läs även: Minskad flygskam hos SAS-resenärer – kan köpa eget biobränsle


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.