Storägaren säljer – svenska verkstadsbolaget tokrasar

Haldex tyska storägare ZF Friedrichshafen har genomfört en placing där priset per aktie i affären landade på 50 kronor.

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt uppåt i den inledande handeln på fredagen. Oroligheter i Saudiarabien lyckades inte ta index från ett positivt territorium.

Storbolagsindexet OMXS30 hade strax efter klockan 10 stigit med 0,2 procent till nivån 1.668. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Med drygt tre månader kvar av året är börsindex därmed upp drygt 18 procent.

Den senaste tidens oroligheter i Saudiarabien tycks bestå. En saudiskledd allians har gått till anfall mot den nordjemenitiska hamnstaden Hodeidah. Alliansen menar att de shiaislamska huthirebellerna har initierat terrorangrepp mot arabiska grannländer och sjöfarten i regionen.

Astra Zeneca fortsatte sin fina utveckling på fredagen med en uppgång på 1 procent. Uppåt gick även bankerna, där SEB steg 1,4 procent och Swedbank trycktes upp 1 procent. Sandvik hade det motigare med en nedgång på 0,7 procent.

Haldex tyska storägare ZF Friedrichshafen har sålt hela innehavet i en placing där priset per aktie i affären landade på 50 kronor. Det ligger därmed cirka 16 procent under torsdagens stängningskurs för Haldex. Haldex-aktien föll med cirka 7 procent.

Finansmannen Erik Selin har köpt ytterligare aktier i Hoist Finance och blir därmed största ägare i bolaget. Aktien stärktes med knappt 1 procent.

Karo Pharma utökar sin emission till 2,0 miljarder kronor från tidigare 1,5 miljarder kronor. Likviden ska bland annat täcka återbetalning av det brygglån som tagits för förvärvet av Trimb Holding samt ge finansiell kapacitet för att fortsätta genomföra förvärv av bolag och produktportföljer. Aktien vek ned 0,3 procent.

Hjälmbolaget Mips presenterar nya mål för 2025 tillsammans med en ny strategi. Enligt de nya målen ska omsättningen överstiga 1 miljard kronor år 2025 med en underliggande rörelsemarginal överstigande 40 procent. Dessutom ska bolaget ha en ordinarie utdelning på minst 50 procent av nettoresultatet. Mips belönades med en uppgång på drygt 4 procent.

Index Pharmas riktade emission, som aviserades efter börsens stängning på torsdagen, tillför bolaget nästan 140 miljoner kronor. Kursen fastställdes till 6:98 kronor, samma kurs som aktien stängde vid på torsdagen. Utspädningen blir nästan 23 procent. Bland tecknarna i emissionen finns bland annat Fjärde AP-fonden. Aktien avancerade nästan 4 procent.

Gabather rasade med 41 procent. Under torsdagskvällen presenterades en företrädesemission om cirka 62 miljoner kronor. Emissionen är efter kursraset närapå dubbelt så stor som Gabathers börsvärde på 33 miljoner kronor.

Medicpens utvärdering av TIM-projektet uppges visa på en stor patientnytta för den digitala läkemedelsdispensern Medimi Smart. Medicpens aktie svarade med en uppgång på 18 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.