Fotograf: Pressbild Saltx

Energilagringsbolaget tokrusar 30% efter ”mycket lovande resultat”

Saltx pilotanläggning i Berlin går bra.

First North-bolaget Saltx Technology, som utvecklar energilagringsteknik, hade gått upp drygt 30 procent under livlig handel vid 10.30-tiden på torsdagen efter att bolaget gått ut med att pilotanläggningen i Berlin visat på "mycket lovande resultat".

"Tester som inleddes i april 2019 bekräftar en stabil och skalbar process", skriver Saltx i ett pressmeddelande.

Under 2019 har Saltx byggt och installerat ett energilager. Pilotanläggningen, som är baserad på bolagets patenterade nanocoatade saltmaterial, visar på att materialet har en god funktionalitet och att energilagringskonceptet har en bra skalbarhet. Vidare visar också testerna på en lovande effektivitet, uppger bolaget.

Målet med projektet var att verifiera och demonstrera det nanocoatade (NCS) saltmaterialets funktionalitet i en större pilotanläggning om 10 megawattimmar.

Anläggningen har varit i drift sedan april 2019 på Vattenfalls anläggning i Berlin.

"Jag är riktigt stolt över vad vi har lyckats åstadkomma på relativt kort tid i Berlin - resultaten visar på att vår teknologi och att vårt material har en lovande kommersiell potential. Nu ska vi se till att fortsatt optimera processen och att ytterligare bekräfta det kommersiella konceptet i så kallade pre-kommersiella anläggningar", säger Carl-Johan Linér, vd för SaltX Technology, enligt pressmeddelandet.

Vid 10.10-tiden hade Saltx gått upp drygt 22 procent till 7:10 kronor under livlig handel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST