Mohammad Javad Zarif är Irans utrikesminister. Fotograf: Wikimedia Commons

Iran: Konsekvensen av USA:s attack kan bli ”fullt krig”

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif varnar USA i en intervju med CNN.

I en intervju med CNN svarar Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, på sin amerikanske kollegas påstående om att Iran begått en krigshandling mot ärkefienden Saudiarabien, med att varna för "fullt krig" i händelse av att Iran attackeras.

Konsekvensen av en amerikansk eller saudisk attack mot Iran skulle bli omedelbar och allvarlig, sade utrikesminister Mohammad Javad Zarif till CNN.

"Jag vill vara mycket tydlig gällande försvaret av vårt land, likväl som jag vill vara tydlig med att vi inte önskar att inveckla oss i en militär konflikt", sade den iranske ministern.

Iran förnekar all inblandning i attackerna, som huthirebellerna i Jemen tagit på sig. Ett militärt angrepp på Iran skulle vara baserat på illusioner om förra helgens missilangrepp mot saudisk oljeindustri och orsaka "många offer", sade Mohammad Javad Zarif.

"Men vi kommer försvara oss utan att blinka", fortsatte han.

Vidare sade han att förhandlingar med USA är meningslösa så länge inte sanktionerna lättas i enlighet med kärnenergiavtalet JCPOA, som Donald Trump drog USA ut ur i fjol.

"Varför ska vi omförhandla? Varför skulle vi börja om på något nytt som återigen riskerar bli ogiltigt något år framåt?" sade han.

Donald Trumps föregångare, Barack Obama, var drivande i arbetet med att få till avtalet med Iran, Kina, Ryssland och EU. Avtalet innebar sanktionslättnader i gengäld mot att Iran förband sig att inte utveckla låganrikat uran, som kan användas i atombomber.

De nya sanktionerna från USA har försatt Irans i en djup ekonomisk kris, med skenande priser och valutakris.

Läs även: Nya hot mot oljeanläggningar: "Attacker kan genomföras när som helst"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST