Fotograf: Warner Bros

Stockholmsbörsen når all-time-high efter positiv förmiddag

Börsen öppnade osäkert men nådde vid 13-tiden på torsdagen den historiskt högsta nivån.

Stockholmsbörsen steg lätt i handeln på torsdagen, med hälsovård, bank och energi som starka sektorer medan råvaror gick svagt. En vinstvarning från US Steel bidrog till att tynga den svenska sektorkollegan SSAB.

OECD har än en gång sänkt sin prognos för den globala ekonomin, där utsikterna anses ha blivit mer osäkra.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 hade klockan 12.40 stigit 0,4 procent, med aktier för 5,9 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Även de ledande Europabörserna handlades högre, med uppgångar i nivå med den svenska även för CAC40 i Paris och FTSE 100 i London.

Strax före klockan 13 hade indexet klättrat med 0,3 procent till 629,4. Index var tidvis uppe över 630, vilket innebär ett nytt all-time-high, skriver Dagens industri.

I topp bland storbolagen fanns Electrolux med en kursuppgång på 1,6 procent till 236:90 kronor. Exane BNP Paribas har återupptagit bevakning av aktien med rekommendationen outperform och riktkursen 270 kronor.

Även Kinnevik gick starkt. Bolaget höll kapitalmarknadsdag där stort fokus hamnade på onsdagens strategiska åtgärder, med en utdelning av Millicominnehavet och en innehavsminskning i tyska Zalando. Kinnevik steg 1,3 procent.

Storbankerna gick överlag starkt med uppgångar på strax över 1 procent. Bäst gick dock Swedbank som avancerade 1,6 procent. Banken aviserade på morgonen en rad förändringar i koncernledningen, där bland annat den så kallade vd-staben omedelbart ska avvecklas.

SSAB handlades ned 2,2 procent och var svagast inom OMXS30. Amerikanska stålkoncernen US Steel vinstvarnade på onsdagskvällen och bolaget var därmed den tredje amerikanska stålproducenten att vinstvarna på lika många dagar.

På minussidan fanns också gruvbolaget Boliden med en nedgång på 1 procent, samt Swedish Match, som tappade 0,3 procent efter en sänkt riktkurs av Credit Suisse.

Sobi var flitigt omsatt och lyfte 3,3 procent. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp för aktien, som handlades upp drygt 4 procent redan på onsdagen.

Saltx Technology, som utvecklar teknik för energilagring, stack iväg uppåt med drygt 40 procent under intensiv handel efter att ha berättat om "mycket lovande resultat" för bolagets pilotanläggning i Berlin.

Chromogenics, som säljer glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp, vinstvarnade för helåret 2019 och marknaden svarade med att sänka aktien 25 procent.

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett avtal med det amerikanska spelbolaget Jack Entertainment som innebär att Kambis sportbok kommer att introduceras på Jacks kasinon i delstaten Ohio. Avtalet omfattar även ett möjligt utvidgande till andra delstater om attraktiva möjligheter skulle uppstå enligt Kambi, vars aktie steg 0,8 procent.

Köp Lindab och sälj Kindred, var två av rekommendationerna i den senaste utgåvan av Affärsvärlden. Den förstnämnda aktien lyfte 4,8 procent medan den sistnämna backade 3,5 procent.

Danske har bytt analytiker i fastighetssektorn och i samband med det gjort en rad förändringar vad gäller rekommendationer och riktkurser. Wihlborgs och Klövern har höjts till köp medan Hufvudstaden och Kungsleden i stället sänkts till behåll. Wihlborgs och Klövern handlades upp 1,6 respektive 1,0 procent, medan Kungsleden backade 0,7 procent. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST