Kinnevik, var finns nästa Zalando?

”Med tanke på att investeringarna antingen har gjorts nyligen eller har varit små, kan vi inte se något innehav som kan utvecklas till nästa Zalando för Kinnevik”, skriver SEB i analysen.

Mer fokus på onoterade tillväxtbolag och på Norden är visserligen rätt väg för Kinnevik att gå, men eftersom den onoterade portföljen är relativt omogen saknas ”triggers” som kan få aktien att lyfta.

Det menar SEB Equity Research i en ny analys i vilken rekommendationen sänks från köp till behåll, en sänkning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på onsdagen.

SEB tror att investerarnas fokus efter de senaste dagarnas besked och nyheter från Kinnevik nu kommer att riktas mot den onoterade delen av portföljen, som efter försäljningen av delar av innehavet i Zalando och efter utskiftningen av Millicom kommer att få ökad tyngd i Kinneviks substans.

”Med tanke på att investeringarna antingen har gjorts nyligen eller har varit små, kan vi inte se något innehav som kan utvecklas till nästa Zalando för Kinnevik. På lång sikt tror vi att satsningen på e-handel inom livsmedel kan komma att ge bra avkastning för Kinnevik, men det ligger några år bort eftersom infrastrukturen först måste finnas på plats”, skriver SEB i analysen.

Med tanke på att den onoterade portföljens betydelse nu kommer att öka är det enligt SEB av ”yttersta vikt” att Kinnevik kan visa upp en förmåga att realisera tidigare investeringar, det vill säga att göra lyckosamma ”exits”. På denna punkt tvivlar bankens analytiker.

”Med tanke på att nuvarande bolagsledning saknar detta i sin meritförteckning, och i kombination med den omogna portföljen, menar vi bevisbördan ligger på Kinnevik och vi intar alltså en neutral inställning till den nuvarande portföljen på medellång sikt”, skriver SEB.

Kinnevik anordnar kapitalmarknadsdag på torsdagen. SEB menar att den utskickade presentationsagendan för dagen indikerade att evenemanget inte kommer att bjuda på några kortsiktiga ”triggers”.

SEB har sänkt riktkursen från 285 till 274 kronor. Aktien byter ägare kring 259 kronor på onsdagen, -2,6 procent, och aktien ser ut att var på väg mot sin tre nedgångsdag i rad.

Läs även: 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST