EQT:s vd Christian Sinding. Fotograf: Montage VA.se / Wikimedia Commons, pressbild

Teckna eller inte teckna EQT? Så tycker proffsen

Riskkapitalbolaget EQT är på väg mot att bli den andra stora börsnoteringen på Stockholmsbörsen sedan Telia gjorde debut år 2000. Detta säger proffsen om börsdebuten.

Riskkapitalbolaget EQT:s aktie är värd att teckna vid börsintroduktionen, men för att det ska vara intressant att hålla kvar den behöver den framgångsrika historien upprepas.

Så resonerar tidningen Affärsvärlden inför noteringen i nästa vecka.

Det har tidigare rapporterats att emissionen redan är fulltecknad.

”Övertilldelning är det sannolikt att det blir och Affärsvärlden räknar dessutom med att noteringskursen hamnar på maxnivån 68 kronor, eller strax därunder. Intresset är stort, bolaget välkänt och kan dessutom tillföra en ny sektor i många portföljer”, skriver Affärsvärlden.

”Testet kommer när de fyra största fonderna börjar leverera resultat. Det ska generera carried interest (vinstdelning), men om resultatet blir klent så är också framtida fonder och avgiftsflöden i fara, då det hittills gedigna intresset för EQT:s fonder kan avta. Även om EQT:s starka historik talar för att den risken är begränsad rör sig samtidigt bolaget i delvis ny terräng med de nya stora fonderna. Affärsvärldens råd blir ändå att teckna sig”, skriver tidningen.

Med Affärsvärldens prognos för 2019 landar EQT:s p/e-tal på cirka 27, vilket ligger i linje eller lite i överkant jämfört med andra riskkapitalbolag. EQT har dock sannolikt bättre tillväxtmöjligheter, vilket kan motivera en lite högre värdering, anser Affärsvärlden.EQT får rådet teckna av affärstidningen Privata Affärer.

”Teckningsintervallet är 62 till 68 kr, så om det blir 62 kronor eller 10 procent dyrare pris vet vi inte förrän noteringsdagen den 24 september. Intervall för teckningskursen gillar vi inte, men det är i vart fall inte stötande brett”, skriver tidningen.

Har du portföljen full av Investor-aktier är det kanske inte givet att teckna, men exponeringen mot EQT i Investors portfölj är bara 5 procent, tillägger tidningen.

Börsplus hissar två varningsflaggor i EQT-notering.

Inför noteringen har analystjänsten Börsplus spanat efter varningsflaggor förknippat med noteringen och identifierat två: antalet involverade banker i noteringen och riskkapitalbranschens grundläggande lojalitet.

Börsplus konstaterar att EQT-noteringen inte är särskilt stor i i jämförelse med det massiva artilleri som EQT har laddat upp med i form av nio tunga banker. Bankernas roll ses som helt central för EQT-noteringen och analystjänsten ser det som negativt och har delat ut en flagga.

”EQT har bullat upp med JP Morgon, SEB, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nordea, UBS, ABG, BNP Paribas och BofA Merrill Lynch. Det är för mycket av det goda. Att städsla nio tunga rådgivare för en i globala termer liten IPO ger intryck av osunt kontrollbehov eller svågerpolitik. Till saken hör ju att banker och rådgivare för ett bolag som EQT är de kanske viktigaste underleverantörerna. Det kladdar till saken när man trummar in nio jättar för att maxa värdet på EQT-partners aktier. Det är inte en svartvit sak och det är så klart bra med fina rådgivare men sammantaget blir det ändå en flagga”, skriver Börsplus.

Den andra flaggan som Börsplus fäster vikt vid i EQT är den spindelväv av lojaliteter, avtal, kassaflöden och olika roller som ligger i riskkapitalbranschens DNA. Det är de resandes ensak när man är onoterad men som noterat bolag måste utomstående aktieägare inse och acceptera att man på lång sikt kommer vara lägre prioriterade än partners och andra intressenter.

”Riskkapitalbolag som EQT är till sin natur en snårskog av olika och ofta svårtydda incitament. Enskilda partners har olika incitament i olika bolag och i olika fonder. Partners som grupp har andra incitament än fondinvesterarna etcetera. Med en börsnotering ökar komplexiteten ytterligare, inte minst med det upplägg som EQT valt där partners tar 65 procent av alla rörliga avgifter medan EQT tar 100 procent av kostnader och fasta avgifter.”

Sammantaget konstaterar Börsplus att allt talar för att risken för snabba kursfall i EQT är väldigt låg.

”Tror man bara på hälften av investeringscaset och de nio bankirfirmornas förmåga så lär aktien ha ett golv som åtminstone initialt ligger ganska högt. Men uppsidan är nog begränsad. Börsplus råd är att teckna EQT men sälja inom en månad eller om aktien närmar sig 80 kronor”, summerar Börsplus analysen.

Dagens Industri anser att EQT-aktien bör få tråkig prägel efter att noteringsruset lagt sig.

Riskkapitalbolaget EQT:s aktie spås få en stark start vid börsnoteringen men därefter handlas mindre spektakulärt, enligt Dagens Industris Richard Bråse.

”EQT:s koppel av rådgivarbanker uppges ha sålt in jättenoteringen på nolltid, vilket banar väg för att aktien ska få en stark start på börsen. Men när noteringsruset väl lagt sig bör aktien få en mer tråkig än spektakulär prägel”, skriver han.

Vidare påpekar DI-skribenten att konjunkturen nu ser ut att mattas betänkligt, men det vore dumt att spekulera i att EQT:s notering skulle ske med en liknande cyklisk träffsäkerhet som den amerikanska riskkapitaljätten Blackstone, som nterades i slutet av juni 2007. Det är dock ännu dummare att inbilla sig att riskkapitalsektorn generellt, eller EQT AB i synnerhet, skulle vara en investeringsform som är resistent mot bakslag, anser skribenten.

”Spekulativt orienterade tecknar för att sälja, medan övriga investerare låter de institutionella förvaltarna slåss om aktierna”, är Bråses slutsats.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST