Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Wework bekräftar börsdebut – begränsar vd:ns röstmakt

Det kritiserade bolaget har sågats av analytiker och investerare sedan börsplanerna gjordes offentliga. 

Weworks kaotiska börsförberedelser tog en ny vändning på fredagen när bolaget aviserade att den kritiserade ledningsstrukturen kommer genomgå drastiska förändringar efter att rådgivare tidigare i veckan ifrågasatt värderingen och storägare önskat ställa in noteringen.

Ingen medlem i grundaren och vd:n Adam Neumanns familj kommer sitta i Weworks styrelse och hans fru kommer således inte att vara inblandad i tillsättning av eventuell framtida vd i händelse av makens död och dennes ”superrösträtter” sänks från 20 gånger en vanlig aktie till 10 gånger.

Det kritiserade bolaget, som tillhandahåller kontorshotell, har sågats av analytiker och investerare sedan börsplanerna gjordes offentliga. De rådgivare som anlitats för noteringen har önskat se en värdering på omkring en tredjedel av vad som blev utfallet i den senaste kapitalanskaffningsrundan. Storägaren Softbank, som då gick in med 2 miljarder dollar, vill att noteringen ställs in.

Weworks aktie kommer noteras på Nasdaq, framgår av registreringsdokument som lämnades in till amerikanska finansinspektionen SEC på fredagen.

Bakgrunden till kritiken mot bolaget är utöver faktumet att det framkommit att Adam Neumann sålt stora aktieposter innan noteringen. En av de detaljerna som rönt flest rubriker är dock att det framkommit hur vd:n och grundaren Adam Neumann från sitt eget privata bolag nyligen sålt rättigheterna till det nya namnet ”We Company” till Wework för 5,9 miljoner dollar, pengar som vd:n nu betalat tillbaka.

Hållbarheten i Weworks affärsmodell, som går ut på att leasa eller hyra ut skrivbord till uppstartsbolag, entreprenörer och frilansare, har även den varit grundligt ifrågasatt. I huvudsak hyr bolaget kontor på långa kontrakt, lokaler som renoveras och delas upp för att sedan hyras ut på korta kontrakt. Kassaflödet som de korta hyreskontrakten genererar ska därefter finansiera Weworks räntebetalningar.

Läs även: Storägaren spår brakförlust – vill skrota börsdebuten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST