Handelsoptimism höjde Wall Street

Donald Trump godkände senareläggning av tullhöjningen på varor för 250 miljarder dollar.

De ledande börserna i New York steg på torsdagen efter förnyad handelsoptimism och ECB:s nya stimulanser.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,2 procent till 27.182. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,3 procent, till 3.010, medan Nasdaq Composite var upp 0,3 procent till 8.194.

Sektorvis var det råvarubolag som gick bäst medan energibolag gick tyngst.

ECB sänkte som väntat depositräntan med 10 punkter och återupptar samtidigt stödköp av obligationer för 20 miljarder euro per månad.

I handelskonflikten har Donald Trump beviljat en begäran om att senarelägga en tullhöjning för kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar till den 15 oktober i stället för som tidigare planerat från den 1 oktober.

Bland enskilda bolag steg reservdelsföretaget LKQ med 12 procent efter att aktivistfonden Valueact Capital gått in som tredje största ägare med ett innehav på 5,2 procent. LHQ är i sin tur storägare i Mekonomen.

Mot strömmen gick verkstadsbolagen Caterpillar och Deere, som föll runt 1 procent, efter att en analytiker på Wells Fargo nedgraderat dem till market perform från outperform.

Aurora Cannabis rasade 9,2 procent. Det kanadensiska cannabisbolaget redovisade efter onsdagens stängning svagare försäljning och bruttomarginal än väntat för det fjärde kvartalet.

En analytiker vid Cannacord har gett Paypal en köprekommendation. Aktien steg 3,0 procent.

Nomura har höjt spelutvecklaren Activision Blizzard till köp från neutral. Aktien var upp 1,0 procent.

Programvarubolaget Oracle sjönk 4,3 procent. Sent på onsdagen meddelades att vd Mark Hurd måste ta ledigt på grund av hälsoskäl. Samtidigt var Oracles intäkter för det första kvartalet sämre än väntat.

AT&T handlades ned 0,9 procent. Mobiloperatören gav på onsdagskvällen en uppdatering om sina planer för återstoden av 2019 och inledningen på 2020 i samband med en konferens.

På råvarumarknaden fortsatte oljan ned, efter att Donald Trump på onsdagskvällen sagt att han utvärderar möjligheten att lätta på sanktionerna mot Iran.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 5 punkter till 1,78 procent.

Läs även: Nytt Trumpindex visar hur presidentens twittrande styr börsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST