Bild: Per Olof Nyman, Lantmännens vd Fotograf: VA montage: Pressbilder

Nu ska nordiska företag skapa världens första fossilfria livsmedelskedja

”Nordiska lantbrukare är ledande inom hållbarhet redan idag, med en låg klimatpåverkan i internationell jämförelse”, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd.

Lantmännen och Yara siktar på att dra igång ett projekt som syftar till att skapa världens första fossilfria livsmedelskedja.

Ambitionen är att minska klimatpåverkan från livsmedel, i detta projekt spannmålsprodukter från Lantmännen. Den mineralgödsel som Yara planerar att lansera på marknaden 2022 förväntas minska de totala koldioxidutsläppen från spannmålsodlingen med 20 procent.

”Lantmännen har sedan länge arbetat systematiskt för att utveckla hållbara lösningar inom många områden, inte minst när det gäller odlingsmetoder och -koncept. Nordiska lantbrukare är ledande inom hållbarhet redan idag, med en låg klimatpåverkan i internationell jämförelse. Detta partnerskap är ett av våra viktigaste hållbarhetsinitiativ hittills, och tar oss ytterligare steg närmare en fossilfri livsmedelskedja och ett ännu mer hållbart jordbruk”, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd, i en kommentar.

Användningen av mineralgödsel väntas samtidigt öka produktionskostnaden. Tanken är att Lantmännen skall få ned priset genom samarbete i hela livsmedelskedjan.

Läs även: Havreboomen är här för att stanna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST