Fotograf: Kin Cheung / TT

Hongkongbörsen uppvaktar aktieägare – efter kalla handen av Londonbörsen

”Vi förvånas och vill uttrycka vårt missnöje över ert beslut att offentliggöra ert oombedda affärsförslag blott två dagar efter att vi över huvud taget fått vetskap i saken”, skriver LSE:s styrelse i brevet.

Hongkongbörsen, HKEX, kommer att gå vidare och direkt uppvakta Londonbörsens aktieägare, efter att budet fått kalla handen tidigare i dag. Det rapporterar Bloomberg.

Uppköpserbjudandet avvisades enhälligt av styrelsen i Londonbörsen tidigare i dag. Kort därpå kom rapporter om att Hongkongbörsen inte kommer att ge upp utan vill fortsätta sina försök att ta över handelsplatsen.

Tidigare idag sa Londonbörsens ägare, LSE, att de ser "ingen anledning" att fördjupa sig med något engagemang i förhandlingar med Hongkongbörsens ägare HKEX om ett uppköp, efter onsdagens anbud på motsvarande 260 miljarder kronor.

LSE sågar Hongkongbörsens ägare HKEX i ett öppet brev, som publicerades på fredagen, där anbudet ratas på flera punkter.

”Vi förvånas och vill uttrycka vårt missnöje över ert beslut att offentliggöra ert oombedda affärsförslag blott två dagar efter att vi över huvud taget fått vetskap i saken”, skriver LSE:s styrelse i brevet, som är adresserat till HKEX ledning.

LSE avvisar HKEX oväntade anbud fullt ut och "ser inget värde i" att fördjupa några diskussioner, skriver börsoperatören. Beskedet är väntat, efter att LSE redan på onsdagen bekräftat budet och kallat det för "högst villkorat".

”Styrelsen har fundamentala tvivelaktigheter kring nyckelaspekter i det villkorade förslaget gällande strategi, genomförbarhet och värde”, skriver LSE.

Det var på torsdagen HKEX lade budet, något som fick ägarbolaget LSE:s aktie att rusa givet en premie på 22 procent, en rusning som dock avtog i takt med att fusionsidén ratades av analytiker och tonades ned av LSE. Även från ministerhåll hördes uttalanden i riktning mot att det skulle bli svårt att få till en affär med det kinesiskinfluerade HKEX ur säkerhetssynpunkt.

Utöver detta krävde HKEX att LSE skrotar sitt bud på finansdataleverantören Refinitiv, en affär som Londonbörsägaren nu upprepar sina intentioner för.

Enligt vad Reuters källor uppgav under torsdagen har HKEX tagit det nu förlöpande scenariot med i beräkningarna och redan förberett nästa steg.

Läs även: Skepticism kring Hongkongbörsens bud på Londonbörsen – väntas tacka nej


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST