Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

Allt hetare budgivning på bostadsmarknaden

Budgivningen på bostadsrätter blir allt hetare, särskilt i Stockholm och i synnerhet i innerstaden.

Det visar statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi ser en tydlig procentuell ökning av budpremien från i augusti i fjol. När marknaden var som hetast var budpremien upp mot 15 procent ibland, sedan störtdök den hösten 2017 och var nere i noll som lägst. Sedan har vi sett en stadigt ökande trend och vi är nu på den högsta nivån sedan oktober 2017”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att den stigande budpremien går i linje med andra signaler om en starkare utveckling på bostadsmarknaden.

”Vi har sett att faktiska priser har tickat upp, liksom framåtblickande prisförväntningar. Det är mycket som talar för en stabil marknad och kanske till och med en fortsatt återhämtning under resten av hösten. Nu verkar folk ta fasta på att det sannolikt kommer att vara låga räntor under lång tid framöver”, säger han.

I augusti var budpremien på bostadsrätter 5,4 procent i hela Sverige, upp från 3,5 procent samma månad i fjol. I Stockholms län har budpremien stigit till 8,1 från 5,3 procent och i Stockholms innerstad till 9,2 från 7,4 procent. I samtliga fall är budpremien den högsta sedan september eller oktober 2017.

”Vi ser en högre budpremie i Stockholms län och en ännu lite högre i innerstaden. Delvis handlar det om olika kultur. I Skåne är det mycket vanligare med accepterat pris. Trots att vi nu har en ganska het bostadsmarknad i Skåne återspeglas det inte i mer budgivningar. Det skulle jag säga beror på skillnad i hur marknaden fungerar”, säger Staffan Tell.

I Skåne var budpremien 2,6 procent i augusti, upp från 1,8 procent i augusti 2018.

Läs även: Här är städerna i Sverige där du kan göra riktigt bra fastighetsaffärer just nu


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST