ANNONS

Svenskt läkemedelsbolag mot nya kliniska mål

Det svenska läkemedelsbolaget Gabather har nyligen avslutat sin första kliniska studie med en läkemedelskandidat som bland annat ska hjälpa mot depression och psykos. Resultatet från studien visar att de är på rätt väg.

Gabather inriktar sig på utveckling av läkemedel för behandling av sjukdomar i det centrala nervsystemet (CNS). Ett starkt fokus ligger på den fortsatta utvecklingen av läkemedelskandidaten GT-002, som baserar sig på många års forskning inom området GABA-receptormodulatorer. Företaget har två godkända patent som täcker alla läkemedelskandidater som är under preklinisk och klinisk utveckling. I prekliniska studier har GT-002 visat sig förbättra minne och kognition, främja social interaktion, hämma psykos och ha antidepressiva egenskaper – utan att ge några biverkningar. Unika egenskaper som gör GT-002 till en mycket attraktiv klinisk kandidat för behandling av en rad olika CNS-sjukdomar.

”Det viktigaste för oss är att utveckla ett läkemedel som är väsentligt bättre än de som finns idag. Här ser vi en potential och att det finns ett stort hål att fylla. Många av dagens mediciner är förknippade med olika biverkningar”, säger Michael Robin Witt, vd på Gabather.

Läs mer om Gabather

Gabather

Gabather grundades år 2014 för att utveckla nya läkemedelskandidater för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet.

Läs mer om Gabather

Resultatet från studien

”En fas 1a-studie avslutades nyligen på friska frivilliga individer för att främst studera produktens säkerhet. Vi har utvecklat GT-002 under tre år och det var väldigt kul att resultaten blev så bra”, säger Michael Robin Witt.

Resultaten visar att GT-002 är säker och att substansen effektivt tas upp i blodet och man kunde inte notera några biverkningar. 

Planer för 2020 

Tack vare de lyckade resultaten från fas 1a-studien ser Gabather nu fram emot fortsatta kliniska studier. Nästa steg är en kombinerad studie i friska frivilliga personer och patienter med depression där deltagarna får upprepade doser av GT-002. 

”För studien kommer vi använda oss av en adaptiv design, istället för en traditionell studiedesign där man planerar allt i förväg och inte ändrar på något så länge studien pågår. Adaptiv design ger oss flexibilitet och möjlighet att anpassa studien medan den pågår. Det är smartare, snabbare och ger oss även möjlighet till mer frekventa uppdateringar om hur studien går”, säger Michael Robin Witt och avslutar:

”Vi tog ett gigantiskt steg tack vare de goda resultaten från fas 1a-studien och blickar nu med spänning fram emot att starta vår nästa studie. Att ta ett läkemedel från idé till marknaden och hjälpa patienter som lider av psykisk sjukdom är en dröm som alla som jobbar på Gabather länge haft, kanske får vi uppleva det inom en snar framtid!”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST