Fotograf: Pressbild, Norwegian

Norwegians sockrade erbjudande otillräckligt enligt långivare

Norwegians obligationsinvesterare Jan Petter Sissener anser att det är läge för flygbolaget att en gång för alla komma tillrätta med problemet med för hög skuldsättning.

Fondbolaget Sissener Canopus har som betydande obligationsägare fått en central roll i flygbolaget Norwegians skuldsituation. Förvaltaren Philippe Sissener anser inte att tisdagens förslag till ändringar i lånevillkoren är tillräckliga, enligt ett uttalande för TDN Direkt.

Ändringarna innebär enligt Norwegians erbjudande en uppjustering av premien till 5 procent om bolaget skulle välja att lösa in lånet i förtid.

Denna del av avtalet har uutgjorts av en stegvis ökning om först 1 procent fram till december nästa år, 3 procent till maj 2021 och 5 procent därefter. Men det räcker inte, enligt Sissener.

”Även om dessa förändringar ökar den förväntade avkastningen och säkerställer det ursprungliga erbjudandet så räcker det inte för oss. Vi har gjort mycket för att möta Norwegian med ett förslag som är rättvist för alla parter, men det här sätter oss tillbaka på ruta ett”, sade förvaltarchefen Jan Philippe Sissener.

För Dagens Näringsliv förtydligade fondbolaget ytterligare vad som utkrävs av Norwegian.

”Antingen måste en del av skulden göras om till eget kapital eller så får man emittera en konvertibel obligation som kan göras om till sådant senare. Alternativ till detta är att ta in helt nytt kapital”, sade Sissener till tidningen.

Obligationerna förfaller helt i december nästa år. Totalt rör det sig om lån på 3,4 miljarder norska kronor, varav det första på 250 miljoner euro förfaller den 11 december vilket innebär att det är bråttom att finna en lösning för att slippa täcka just detta lånet. Det andra lånet, på 964 miljoner kronor, förfaller i augusti 2020, men föreslås av Norwegian att förlängas till februari 2022.

Norwegian bad i förra veckan om att få förlänga obligationsförfall med två år mot pantsättning av gate-tider vid Londonflygplatsen Gatwick, ett förslag som även det avvisades av Sissener.

Norwegians aktie har fallit med runt 70 procent under 2019.

Läs även: Siffrorna flyger högt hos SAS - antal passagerare på rekordnivå


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST