Fotograf: Flickr

Domstolen: Johnsons stängning av brittiska parlamentet är illegal

Den brittiska regeringens beslut att stänga ned landets parlament i en månad är olaglig.

Det har en skotsk appellationsdomstol beslutat och frågan går nu vidare till brittiska högsta domstolen, skriver Dagens Industri.

Appellationsdomstolen klargjorde inte varför stängningen är olaglig utan tänker offentliggöra resonemanget på fredag.

Tidigare hade en skotsk domstol sagt att ajourneringen inte kunde hävas på juridisk väg.

”Vi är besvikna på dagens beslut och kommer att överklaga till högsta domstolen. Den brittiska regeringen behöver få tid att formulera en stark inrikespolitisk agenda. Att ajournera parlamentet är lagligt och nödvändigt för att åstadkomma det”, sade en talesperson för regeringen, enligt The Guardian.

De som förespråkar att parlamentet fortsätter verka är en grupp av mer än 70 parlamentsledamöter. De anser att parlamentets möjligheter för debatt av brexit den 31 oktober begränsas avsevärt med en stängning. Ajourneringen är gällande fram till den 14 oktober.

Läs även: Boris Johnsons andra smäll – nej till nyval


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.