Fotograf: Wikimedia

Börsfusion: Hongkongbörsens ägare budar på Londonbörsen

Vill skapa en ”global ledare inom infrastruktur för börshandel”. 

 Hongkongbörsens ägarbolag HKEX:s bud på Londonbörsen kommer granskas ”mycket noggrant” innan det släpps igenom, sade Andrea Leadsom, Storbritanniens näringsminister, enligt ett uttalande för Bloomberg TV.

Storbritannien välkomnar utländska investeringar men ”kommer titta mycket noggrant på allt som kan tänkas innebära säkerhetskomplikationer för landet”, sade Andrea Leadsom, med tillägget att dylika utländska direktinvesteringar och samarbeten alltid är intressanta.

Hongkongbörsen är Asiens omsättningsmässigt tredje största handelsplats för aktier och derivat efter Tokyo och Shanghai och den fjärde största globalt.

Den lokala regeringen, vars närhet till Kina på senare tid utgjort grunden för de stora protester som härjat staden, är den enskilt största ägaren i moderbolaget bakom Hongkongbörsen, HKEX. Myndigheterna har sex av 13 stolar i styrelsen. Hongkong-regeringens utbredning i ägarlistan har kritiserats av stadens liberala oppositionella för att vara i strid med grundläggande principer om marknadsfrihet och att det öppnar för Kinas myndigheter att befästa greppet om Hongkongbörsen likt vad som är rådande för fastlandskinesiska börser. Shanghai- och Shenzhenbörserna är under ett klart högre statligt myndighetsinflytande än vad som är legio i västvärlden.

Noterbart i saken är att HKEX sedan 2012 äger den globalt dominerande metallbörsen London Metal Exchange.

HKEX kommunicerade under förmiddagen att ett bud på Londonbörsen lämnats till börsoperatören LSE:s styrelse. Styrelse uppgav sig se ”övertygande strategiska möjligheter att skapa en global ledare inom infrastruktur för börshandel”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Anbudet ligger på kursnivån 83,61 pund, en premie motsvarande 23 procent från stängningskursen på tisdagen. Londonbörsens ägare LSE:s aktie rusade inledningsvis, men utvecklingen mattades av för att vid 11.30 handlas omkring 6 procent upp. Även börsoperatören Euronext drogs med upp 1,5 procent. Totalt uppgår budet på Londonbörsen till motsvarande 355 miljarder kronor.

Läs även: Källor: Hongkongs ledare stoppar kritiserat lagförslag


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.