Bankrallyt avtar – verkstad växlar upp

Hexagon handlades upp över 3 procent och Autoliv var upp 2,7 procent.

Stockholmsbörsen steg på den relativ nyhetsfattiga tisdagsförmiddagen, anförd av konjunkturkänsliga sektorer med bilrelaterade aktier i främsta ledet. Flera storbanker tog vid där gårdagen slutade för sektorn och steg ytterligare.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid klockan 11.55-tiden 0,7 procent upp till nivån 1.637. Då hade aktier för 6,7 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen. De europeiska börserna utvecklades i samma riktning och Londonbörsens FTSE100 steg 0,9 procent medan tyska DAX var upp 0,8 procent.

Konjunkturberoende fordons- och verkstadsaktier steg till toppen av storbolagsindexet i Stockholm. Hexagon handlades upp 3,8 procent, Autoliv var upp 3,1 procent och Volvo 1,9 procent. Här fanns även Sandvik, 2,6 procent upp och SSAB med ett lyft på 2 procent.

Flera av bankerna tog vid där tisdagens uppgångar i sektorn slutade, om än i något makligare takt. Handelsbanken och Swedbank avancerade mellan 0,4 och 0,5 procent. SEB gick i motsatt riktning och tappade 0,5 procent.

I nyhetsflödet har spanska Inditex, som är en av H&M:s konkurrenter med klädkedjan Zara, redovisat både resultat och omsättning i linje med förväntningarna. Noterbart är att försäljningsökningen avskalad för valutaeffekter steg 7 procent, jämfört med H&M:s 5 procent. H&M backade 0,3 procent, samtidigt som Inditex handlades ned 2,5 procent på rapporten.

Defensiva aktien gjorde H&M sällskap i den lägre delen av tabellen där de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 var ner 0,7-0,9 procent.

Astra Zeneca steg dock 0,3 procent efter att Citi höjt aktiens riktkurs med 43 procent till 100 pund, från tidigare 70 pund, enligt Bloomberg. Den nya riktkursen motsvarar nästan 1.200 kronor för den Stockholmsnoterade aktien, att jämföra med kursen 831 kronor i onsdagens öppning.

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter är optimistisk om att bolaget kan överträffa sin långsiktiga produktionsprognos, sade han vid Pareto Securities oljekonferens i Oslo på onsdagens. Aktien steg 0,2 procent, efter att tidigare på dagen varit upp så mycket som 1,7 procent..

Samtidigt fortsatte oljepriset upp omkring 0,6 procent med stöd av amerikansk lagerstatistik som redovisade större minskningar än väntat. USA:s president Donald Trumps oväntade avskedande av nationelle säkerhetsrådgivaren och Iran-höken John Bolton öppnar för att sanktionerna mot Irans oljehandel kan lättas, enligt ANZ-analytiker i ett marknadsbrev från Platts.

Bland de bolag som fått justerade rekommendationer backande IT-återförsäljaren Dustin 6,2 procent efter att Carnegie sänkt rekommendationen för aktien till behåll, från tidigare köp. Riktkursen sänks till 80 kronor, från tidigare 92 kronor.

Thule steg efter att Pareto Securities höjt aktien till köp från behåll. Riktkursen 220 kronor kvarstår. Aktien handlades kring kursnivån 199 kronor, 3,9 procent upp.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.