Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Nytt Trumpindex visar hur presidentens twittrande styr börsen

Nu mäter investmentbanken hur Donald Trumps twitter-användande påverkar börsmarknaden.

USA:s president Donald Trump är en aktiv twittrare. Beräknat från dagen Trump blev president har han skrivit över 14 000 tweets, vilket motsvarar över 10 tweets om dagen till sina 64 miljoner följare.Hur detta påverkar marknaden har investmentbanken JP Morgan undersökt med sitt nya Volfefe-index. 

Volfefe undersöker Trumps inverkan på räntesatsen, skriver CNBC.

Varje gång Trump gör sig hörd på Twitter mäter Volfefe-indexet rörelserna för räntorna på två samt femåriga obligationslån i USA.

Läs även: Trump: ”tänk vad som händer med Kina när jag vinner”


”Mycket av presidentens twittrande har fokuserats på USA:s centralbank Federal Reserve, och eftersom spänningar inom den internationella handeln främst påverkar marknaden på kort sikt ser vi nyttan av en sådan indikator”, skriver skaparna av den första rapporten där det nya Volfefe-indexet använts.

Trumps marknadsrörande tweets sköt i höjden i augusti då han gav sig på handeln med Kina och vädrade åsikter om Federal Reserve.

Från ungefär 4 000 tweets som skapats under börsens öppna timmar, har 146 påverkat marknaden.Det har visat sig att de dagar då börsen gått nedåt, har presidentens twittrande intensifierats, enligt Bank of Amerika Merrill Lynch.

Även om presidentens twittrande kan skaka om marknaden med utspel om Kinas handel, har han varit en positiv vind för Dow Jones, som ökat med 42% sedan presidentvalet och 31% sedan Trump intog sitt ämbete 2016, enligt CNBC.

Läs även: Trump vill lossa på utsläppregler kring metan – större växthuseffekt än koldioxid


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST