Fotograf: Naina Helén Jåma/TT

Nu vill regeringen sänka kravet på aktiekapital – med 50%

Förslaget är att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag ska vara 25 000 kronor. 

Regeringen har på måndagen överlämnat en lagrådsremiss till Lagrådet med förslag på att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag sänks från 50.000 till 25.000 kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Sänkningen av kravet på aktiekapital innebär en större flexibilitet för de små och växande företagen runt om i landet. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Enligt regeringen kan förslaget vara till särskild nytta för de många tjänste- och kunskapsföretag som inte har behov av kapitalkrävande tillgångar, och de utgår därför från att förslaget leder till att fler aktiebolag startas, framför allt i tjänstesektorn.

Förslaget är en del av januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Läs även: Regeringen satsar över 3 extra miljarder på klimatet


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.