Bild: Nyamko Sabuni Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Ökade resurser till rättsväsendet - totalt 3,7 miljarder kronor

Polisen får exempelvis 120 miljoner kronor extra varje år med start nästa år.

Rättsväsendet ska få 700 miljoner kronor extra i nästa års budget, från och med år 2022 ökar resurserna till rättsväsendet med totalt 3,7 miljarder kronor.

Det sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vid en pressträff på måndagen, tillsammans med Johan Pehrson, partiets rättspolitiske talesperson och gruppledare i riksdagen.

Hon sade att det nog är många som är "oroliga och förbannade" över att gängbrottsligheten och skjutningarna ökar.

”Vi menar att gränsen har passerats”, sade Sabuni.

Polisen får exempelvis 120 miljoner kronor extra varje år med start nästa år (då kommer målet om 10.000 fler poliser att nås, enligt partiet), Sveriges Domstolar får 280 miljoner kronor nästa år, totalt till 2022 blir tillskottet 1 miljard kronor, och Kriminalvården får 130 miljoner kronor nästa år, totalt 1,6 miljarder kronor under mandatperioden.

”Vi måste se till att rättsvårdande myndigheter får stöd att bli effektivare så att de kan hantera de brott vi ser i samhället och avskaffa flaskhalsar”, sade Sabuni.

Hon medgav att de resurser som Liberalerna nu lyckats förhandla fram understiger se summor som myndigheterna själva har sagt sig behöva.

”Detta är en början som vi är beredda att revidera om det skulle visa sig behövas”, sade hon.

Sabuni konstaterade att rättsväsendet inte ingår i januariavtalet, men att detta är frågor som Liberalerna prioriterar i budgetförhandlingarna.

Pehrson konstaterade att det tar tid att få fram fler poliser och försvarade avskaffandet av värnskatten.

Partiledaren sade att Liberalerna inte ser någon motsättning i att de vill satsa på rättsväsendet och avskaffa värnskatten.

”Båda åtgärderna är viktiga”, sade Sabuni.

I det förebyggande arbetet som också krävs betonar Liberalerna bland annat fortsatta satsningar på skolan och förbättrat samarbete mellan myndigheterna.

Läs även: Sverige satsar på sin försvarsförmåga – ”stark signal” till omvärlden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST