Fotograf: Pressbild: Volocopter

Nu satsar Volvo-ägaren på självkörande elflygtaxi

Volocopter lanseras kommersiellt inom två till tre år. 

Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely, som också har stora andelar i AB Volvo och Daimler, går in i den tyska flygtaxiutvecklaren Volocopter med omkring en halv miljard kronor, skriver det kinesiska ägarbolaget i ett pressmeddelande.

Volocopter, som utvecklar drönarlika självkörande elektriska flygtaxifordon och har för avsikt att lansera kommersiellt inom två till tre år, kommer att tillföra Geely ett första insteg i lufttransport, enligt ett uttalande från Zhejiang Geelys ordförande Li Shufu.

”Geely växlar över från att vara en fordonstillverkare till en mobilitetsteknologikoncern /…/ investering i och arbete med Volocopter ger en möjlighet att spela en nyckelroll i marknaden”, säger Li Shufu.

Zhejiang Geelys investering i bolaget kommer nyttjas för arbetet med att möta regelkrav för farkosterna. Utöver detta kommer också kapitalet gå till utveckling av nya modeller, bland annat ämnade för varutransport.

Läs även: Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

”Urban mobilitet behöver utvecklas med en ökande efterfrågan de närmaste åren. Volocopter adderar en helt ny nivå av mobilitet i himlen”, säger Florian Reuters, Volocopters vd, som förutspått att priset på flygtaxi kommer vara fullt tillgängligt och i samma prisklass som biltaxi inom 5-10 år efter lanseringen.

Geelys investering görs som en del i en större kapitalanskaffningsrunda, där de övriga investerarna inte omnämns vid namn. Tidigare har dock bland annat Intel och Daimler investerat i bolaget.

Volocopters största ägare är fortsatt grundarna, framgår av Geelys pressmeddelande.

Läs även: Intern kommunikation i svenska storföretag avlyssnad


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.