Fotograf: Pressbild: Volocopter

Nu satsar Volvo-ägaren på självkörande elflygtaxi

Volocopter lanseras kommersiellt inom två till tre år. 

Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely, som också har stora andelar i AB Volvo och Daimler, går in i den tyska flygtaxiutvecklaren Volocopter med omkring en halv miljard kronor, skriver det kinesiska ägarbolaget i ett pressmeddelande.

Volocopter, som utvecklar drönarlika självkörande elektriska flygtaxifordon och har för avsikt att lansera kommersiellt inom två till tre år, kommer att tillföra Geely ett första insteg i lufttransport, enligt ett uttalande från Zhejiang Geelys ordförande Li Shufu.

”Geely växlar över från att vara en fordonstillverkare till en mobilitetsteknologikoncern /…/ investering i och arbete med Volocopter ger en möjlighet att spela en nyckelroll i marknaden”, säger Li Shufu.

Zhejiang Geelys investering i bolaget kommer nyttjas för arbetet med att möta regelkrav för farkosterna. Utöver detta kommer också kapitalet gå till utveckling av nya modeller, bland annat ämnade för varutransport.

Läs även: Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

”Urban mobilitet behöver utvecklas med en ökande efterfrågan de närmaste åren. Volocopter adderar en helt ny nivå av mobilitet i himlen”, säger Florian Reuters, Volocopters vd, som förutspått att priset på flygtaxi kommer vara fullt tillgängligt och i samma prisklass som biltaxi inom 5-10 år efter lanseringen.

Geelys investering görs som en del i en större kapitalanskaffningsrunda, där de övriga investerarna inte omnämns vid namn. Tidigare har dock bland annat Intel och Daimler investerat i bolaget.

Volocopters största ägare är fortsatt grundarna, framgår av Geelys pressmeddelande.

Läs även: Intern kommunikation i svenska storföretag avlyssnad


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST