Bankrally på börsen

Sömnig start på börsveckan förbyttes i bankrevansch.

Stockholmsbörsen har inlett veckans första handelsdag med stigande index med stöd av storbankerna som gick framåt på bred front.

Strax före klockan 12.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.609. Aktier för 3,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. 

USA-börserna höll sig inom ett snävt intervall efter att Stockholmsbörsen stängt för helg på fredagen.

På Asienbörserna noterades övervägande uppgångar under måndagen.

Oljepriset har rört sig uppåt och handlas runt de högsta nivåerna sedan tidigt i augusti. Stöd till uppgången kom från fredagens sysselsättningsrapport från USA. Dessutom rapporterades minskade amerikanska råoljelager på fredagen. Irak uppges vilja reducera sin oljeproduktion från oktober för att infria sina förpliktelser om en nedgång i avtalet med Opec.

På OMXS30 ledde banksektorn utvecklingen där de fyra storbankerna placerade sig i toppen av indexet under hög omsättning. Bäst utveckling hade Swedbank som var upp 2,7 procent. SEB och Nordea var upp omkring 2,4 procent vardera, medan Handelsbanken var 2,1 procent högre.

Bakom bankerna steg Autoliv 1,7 procent. SKF och Hexagon var vid samma tidpunkt upp 1,2-1,5 procent.

I motsatt riktning gick en rad traditionellt defensiva aktier där Tele2 och Astra Zeneca var ner 1,5 respektive 1,2 procent. Även SCA och Ericsson noterades lägre.

Fingerprint Cards bekräftade att deras fingeravtryckssensor FPC1511 har inkluderats i Samsungtelefonen Galaxy A10. Fingerprint ska redan ha mottagit inköpsorder omfattande över 10 miljoner sensorer. Aktien var Stockholmsbörsens mest omsatta, men en initial uppgång på närmare 6 procent kom av sig och vid lunchtid var aktien ner 0,7 procent.

Nexam Chemical avancerade 12,1 procent. Bolagets vd Johan Arvidsson sade till Nyhetsbyrån Direkt att det fördjupade samarbetet med Diab redan har börjat generera intäkter och på två års sikt väntas det bidra med många miljoner till bolaget.

Förvärvet av Red Tiger kan räcka för att ta Net Ent tillbaka till tillväxt menar SEB som har höjt sin rekommendation för Net Ent till köp och riktkursen till 40 kronor (28). Aktien, som klättrade dryga 145 procent på dagen för nyheten om förvärvet i förra veckan, adderade ytterligare 5 procent på måndagen till 30:30 kronor.

I bettingsektorn har Öresund ökat sitt innehav i Leo Vegas med 1,2 miljoner aktier, motsvarande cirka 43 miljoner kronor. Aktien stod innan nyheten om investmentbolagets ökning närmare 1 procent lägre men vände till en uppgång på 0,2 procent.

Haldex steg 7,8 procent efter beskedet att bolaget har slutfört den gemensamma utvecklingsfasen av skivbromsen Modul tillsamman med världens största lastbilstillverkare Daimler. Skivbromsen ska nu gå in i serieproduktion för Merceds-Benz Unimog.

Dagens Industri har satt köp på det First North-listade fastighetsbolaget Cibus där en direktavkastning på cirka 7 procent lockar till köp. Cibus gick framåt med över 5 procent.

Börsveckan har utfärdat köprekommendation för fastighetsbolaget Hemfosa och kontraktstillverkaren Inission. Hemfosa klättrade upp drygt 0,6 procent och Inission förbättrades 7,6 procent.

 

Techmiljardären Niklas Zennströms elektriska trehjuling Clean Motion återhämtar sig drygt 30 procent efter förra veckans ras.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST