Fotograf: Pressbild/ Nothvolt Volkswagen

Batterisamarbete mellan svenska Northvolt och tyska Volkswagen

Volkswagen investerar 9,6 miljarder kronor för att förse Europas största bilindustri med elbilsbatterier.

 

Svenska batteritillverkaren Northvolts och tyska fordonsettan Volkswagens samriskbolag har nu upprättats, skriver bolagen i ett pressmeddelande. Det samägda bolaget kommer tillverka litiumjonbatterier i Salzgitter, Tyskland.

Den nya fabriken kommer stå klar att leverera i slutet av 2023 eller i början av 2024, med en initial produktionskapacitet om 16 gigawattimmar, skriver bolagen. Volkswagen egen efterfrågan väntas 2025 uppgå till 150 gigawattimmar bara i Europa, samt lika mycket i Asien.

”Northvolts utveckling av en gigafactory i Tyskland tillsammans med Volkswagen möjliggör utökad produktionskapacitet för gröna battericeller med minimalt koldioxidutsläpp. Detta kommer ha en signifikant påverkan på elektrifieringen av Europa”, säger Northvolts strategichef Fredrik Hedlund, tillika det nya bolagets vd.

Affären kommunicerades i juni, där Volkswagen nu investerar 900 miljoner euro för att förse Europas största bilindustri med elbilsbatterier.

Volkswagen tar i affären en 20-procentig ägarandel i Northvolt samt en post i styrelsen.

Fabriksbygget är beläget i Niedersachsen, sydöst om Hannover i Tysklands nordcentrala delar.

Northvolts finansdirektör, Alexander Hartman, blev utsedd till Veckans Affärers supertalang 219. Läs intervjun med honom.

Läs även: Northvolt-grundaren satsar på innovationen som ska få kossor att prutta och rapa mindre


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST