Fastighetssektorn under press på fredagsbörsen

Sval börsöppning på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen öppnar fredagens handel runt oförändrade nivåer efter de senaste dagarna kursuppgångar som kommit i spåren av positiva toner kring handelskonflikten mellan USA och Kina. Terminerna för de europeiska börsindexen noterades strax under nollan inför handelsstarten.

Nyhetsmässigt har fredagsmorgonen hittills varit lugn. Blickarna riktas mot eftermiddagens amerikanska jobbsiffror.

USA-börserna handlades uppåt på torsdagen på handelsoptimism, S&P 500 steg 1,3 procent och Dow Jones med 1,4 procent, Nasdaq stängde på plus 1,8 procent. De asiatiska börsindexen noterades i regel något högre under veckans sista handelssession, en vecka där lättnaden på Hongkongbörsen renderat de största rubrikerna.

På råvarumarknaden har det varit små rörelser i oljepriset hittills på fredagen medan basmetallerna mestadels backat, nickel undantaget.

Dagens huvudnummer ser ut att bli eftermiddagens arbetsmarknadssiffror från USA (kl 14.30), sysselsättning och arbetslöshet. Efter att ha prickat förväntningarna i juli med en ökning på 164.000 och en arbetslöshet på 3,7 procent väntas sysselsättningen i augusti ha ökat med 158.000 personer och arbetslösheten ligga kvar på 3,7 procent.

Vidare håller Fed-chefen Jerome Powell tal om ekonomiska utsikter och penningpolitik klockan 18.30, när Stockholmsbörsen stängt för dagen. Fed-chefen har här ett gyllene tillfälle att guida marknaden inför FOMC-mötet den 18-19 september.

Ericssons vd Börje Ekholm har i ett internt brev till anställda klargjort att mediauppgifter om att han snart ska lämna telekomjätten inte stämmer, skrev Reuters på torsdagskvällen. Uppgifter i media gjorde i förra veckan gällande att Börje Ekholm kan komma att lämna sin post inom sex månader och att Saabs avgående vd Håkan Buskhe ska ta över.

Lundin Mining har i en uppdatering meddelat ökade reserver.

”Förvärvet av Chapada tillsammans med prospekteringsframgångar, i synnerhet vid Candelaria, har ökat vår totalt hållna kopparmetall i mineralreserven med över 1.800 tusen ton eller 50 procent sedan estimaten från juni 2018”, skriver Lundin Minings vd Marie Inkster.

SAS publicerar trafiksiffror klockan 11. Finnairs passagerartrafik steg 12,8 procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande på morgonen.

Makroagendan

* RGK: utfall statens betalningar augusti kl 9.30

* SCB: sjuklöner 2 kv kl 9.30

* EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00

* EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00

* USA: sysselsättning augusti kl 14.30

* Fed: Jerome Powell talar om ekonomiska utsikter och penningpolitik i Zürich kl 18.30


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST