Fotograf: Lars Pehrson/TT

Ingves räntebesked idag: ”Det känns lite som 'Bagdad Bob'”

”I princip alla pilar pekar söderut plus att världens två största centralbanker går i riktning mot mer stimulanser. Att då hålla fast vid en höjning blir märkligt”, säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn.

Riksbankens räntebesked känns som ”Bagdad Bob”, där de håller fast vid en räntehöjning i slutet av året eller början av 2020, trots att i stort sett alla indikatorer försvagats. När Riksbanken sedan räknar med klart färre räntesänkningar framöver får räntebanan en besynnerlig twist som är svår att tolka som något annat än en kompromiss för att hålla ihop en splittrad direktion.

Det säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det känns lite som 'Bagdad Bob'. De verkar inte se alla de indikationer som många andra ser, eller i alla fall tar de dem inte alls lika allvarligt. Än så länge får man säga, detta ändrar inte vår bedömning om att det blir en räntesänkning senare”, säger han.

Han noterar att Riksbankens hårdnackat håller fast vid att räntan ska höjas igen i slutet av året eller början på 2020 trots alla svaghetstecken under sommaren - såväl internationellt som inhemskt.

”Vi ser en svagare omvärld, svag BNP i Sverige och en mängd svaga data från svensk arbetsmarknaden. I princip alla pilar pekar söderut plus att världens två största centralbanker går i riktning mot mer stimulanser. Att då hålla fast vid en höjning blir märkligt”, säger han.

Samtidigt som Riksbanken håller fast vid tidpunkten för nästa höjning ser de betydligt långsammare höjningar därefter, så att räntebanan i slutet, tredje kvartalet 2022, nu bara når upp till 0,37 procent, hela 53 punkter lägre än banan i juli. Detta ger banan en ”märklig twist”, säger Michael Grahn, där den nya banan svänger upp i linje med julibanan i början av 2020 för att sedan flacka allt mer.

”Det var en ny variant på räntebana, den ser verkligen konstig ut. Det naturliga hade ju varit att skjuta ut hela banan men behålla samma profil. Nu får den i stället en märklig twist. Vi har funderat på om denna twist kanske kan vara en kompromisslösning mellan de som argumenterat för att det ser svagt ut och de som vill hålla fast vid en höjning”, säger han och tillägger att det kommer att bli intressant att se om detta klargörs i protokollet.

Läs även: Ingves får kronan att ta ett glädjeskutt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST